Koje JAJE je NAJZDRAVIJE i da li je boja ljuske važna? Možda ćete biti ZATEČENI odgovorima na ova dva pitanja!

K.Ć Vesti 27.01.2022 21:30 0

Hajde da se fokusiramo na izgled jajeta i da vidimo šta određene stvari govore o njihovoj nutritivnoj vrednosti. Tako ćemo saznati koje je jaje najzdravije

Koje JAJE je NAJZDRAVIJE i da li je boja ljuske važna? Možda ćete biti ZATEČENI odgovorima na ova dva pitanja!

Shutterstock

U prodavnicama možemo naći nekoliko vrsta jaja. Označeni su odgovarajućim brojevima koji nas obaveštavaju o veličini jajeta, datuma pakovanja... Ali da li se još nešto može naučiti gledajući boju ljuske i žumanca? Proverite šta izgled govori o jajetu i njegovim svojstvima.

Šta boja ljuske govori o jajetu?

U prodavnicama možemo naći kokošija jaja koja se razlikuju po boji ljuske. Neki su bela, druga bež, a neki braon. Šta ova boja pokazuje i da li o tome treba voditi računa prilikom kupovine?

Eggsafeti.org izveštava da na boju ljuske utiče rasa kokoške koja je snela jaje. Obično bele kokoške nose bela jaja, a smeđe kokoške nose smeđa jaja, ali mogu postojati izuzeci od ovog pravila. Boja ljuske ni na koji način ne utiče na hranljivu vrednost jajeta.

Već znamo da boja ljuske nije bitna i ne možemo reći koje je jaje najbolje. Šta je sa bojom žumanca? Mnogi ljudi ne znaju da li je bledo, jako žuto ili tamno narandžasto zdravije. U ovom slučaju, vaša intuicija može da vas zbuni.

Žumanca tamnije boje obično sadrže više omega-3 masnih kiselina i vitamina od žumanca svetle boje, prema studiji objavljenoj u Journal of Food Science. Ova razlika je zbog ishrane kokoške. Što je bogatiji karotenoidima, to je intenzivnija boja žumanca. Ali pazite, jaka narandžasta boja može biti i rezultat konzumiranja hrane sa aditivima.

Druge studije koje su sproveli slovački naučnici nisu pokazale vezu između boje žumanca i sadržaja karotenoida u njemu.

Bilo kako bilo, ispostavilo se da boja žumanca nije od posebne važnosti za nutritivnu vrednost jajeta. I svetla i tamna imaju isti sastav makronutrijenata. Oni se, međutim, mogu neznatno razlikovati u sadržaju mikronutrijenata, ali ta razlika je toliko mala da nema smisla uopšte uzimati u obzir i nema stvarnog uticaja na naše telo. Ovo potvrđuje istraživanje Ministarstva poljoprivrede SAD.

Koje JAJE je NAJZDRAVIJE i da li je boja ljuske važna? Možda ćete biti ZATEČENI odgovorima na ova dva pitanja!

Shutterstock

 

Na internetu se može naići na podatak da su jaja sa tamnim žumancem zdravija. Za ovo zaista nema ubedljivih dokaza. U ovom trenutku, međutim, vredi napomenuti da mnogi potrošači ovakva jaja sa intenzivnom bojom žumanca smatraju ukusnijim. To je subjektivno mišljenje sa kojim se teško raspravljati, ali ga vredi imati na umu.

Komentari (0)
Loading