Nije strašno kao što izgleda: Ovo su DVA uobičajena uzroka zašto vam OPADA KOSA - bez brige, rešivo je!

Najžena Vesti 28.01.2022 10:41 0

Sve, od genetske predispozicije do spoljnih faktora kao što su stres, hormonska neravnoteža i nedostatak vitamina, može izazvati gubitak kose

Nije strašno kao što izgleda: Ovo su DVA uobičajena uzroka zašto vam OPADA KOSA - bez brige, rešivo je!

Shutterstock

Vitamini su posebno ključni za održavanje opšteg zdravlja vašeg tela, a zdravlje kose nije izuzetak.

Vitamin D je posebno važan za zdrav ciklus rasta kose jer svaki folikul dlake sadrži receptor za vitamin D. Nedostatak vitamina D jedan je od najčešćih nedostataka i razloga za gubitak kose kod muškaraca i žena, posebno tokom zime kada smo manje izloženi suncu. Ali stručnjaci za kosu i vellness nas uveravaju da dobra ishrana i promene načina života mogu pomoći u rešavanju bilo kakvih problema sa gubitkom kose uzrokovanih nedostatkom vitamina D.

Šta uzrokuje gubitak kose?

Veruje se da samo 30 minuta podnevne sunčeve svetlosti dnevno ili 10 mikrograma vitamina D pomažu u izgradnji našeg imuniteta, jačanju kostiju i održavanju zdrave kose. Ali, prema Heart UK, jednoj od pet odraslih osoba u Velikoj Britaniji nedostaje vitamin D, posebno zimi kada ima manje dnevne svetlosti, piše magazin novosti. 


Ovo ne samo da slabi imuni sistem, već i čini da kosa izgleda "mrtvo" i bez sjaja, što dovodi do većeg gubitka kose. Kada ima manje sunca, ljudi moraju da se oslone na dobijanje dnevne doze vitamina D iz hrane ili čak suplemenata. Karl Kristian, osnivač skandinavskog brenda za zdravlje i vellness, objasnio je: „Vitamin D je toliko važan jer se metaboliše u koži keratinocitima. Ovo su ćelije kože koje obrađuju keratin, protein u kosi, noktima i koži. Kada telo nema dovoljno vitamina D, keratinociti u folikulima dlake imaju problema da regulišu rast i opadanje kose."

Saveti za dobijanje više vitamina D i sprečavanje gubitka kose

Kristian je savetovao da je ključ za zdravu, punu kosu zdravo vlasište. Za ovo moramo da gledamo dalje od naše uobičajene rutine pranja kose, objasnio je on. Rekao je da konzumiranje hrane poput masne ribe, crvenog mesa, jaja (naročito žumanca) može pomoći da povećate unos vitamina D.

Takođe govoreći o važnosti suplemenata, dodao je: „Zimi, posebno tokom prazničnog perioda, zdrava ishrana nije nužno na prvom mestu dnevnog reda, tako da je uzimanje suplemenata odlična ideja. Postoji niz tableta koje možete izabrati.“

Još jedan savet koji je dao je da masirate skalp svaki put kada perete kosu. Ovo pomaže u čišćenju masnoće i nakupljenih mrtvih ćelija kože, a takođe će pomoći u stimulisanju rasta dlake. Rekao je: „Nežno koristite vrhove prstiju, sa palčevima na mestu gde se spajaju glava i vrat i malim prstima uz čelo, da gurate kružnim pokretima, polako vršeći pritisak između korena vaše kose.

Gubitak kose nije uvek uzrokovan nedostatkom vitamina D. To može biti i zbog nedostatka vitamina B12 koji se obično nalazi u životinjskim proizvodima ili zbog jedenja premalo proteina, zbog čega kosa postaje lomljiva i tanka. Ishrana koja se sastoji od nemasnog mesa, jaja, masne ribe, nemasnog sira, kinoe, orašastih plodova i tofua može pomoći u rešavanju nedostatka proteina, dok je najbolje tražiti hranu obogaćenu vitaminom B12 i uzimati suplemente, posebno ako ste vegetarijanac ili vegan.

Komentari (0)
Loading