"Idite na pregled jednom godišnje": Ova mlada žena nije obraćala pažnju na ovaj MLADEŽ i sada umire od raka

Vesti 26.08.2021 08:00 0

Različiti su faktori za razvoj melanoma, ali nijedan ne smemo da ignorišemo

"Idite na pregled jednom godišnje": Ova mlada žena nije obraćala pažnju na ovaj MLADEŽ i sada umire od raka

Printscreen/TikTok

Kasidi Person (27) iz Minesote u SAD-u podelila je sa svojim  TikTok pratiocima kako izgleda njena borba sa rakom kože.

Kaže kako je prve promjene na madežu na unutarnjoj strani bedara primijetila kada je imala od 18 godina. Mladež se menjao tako što je dobijao druge dimenzije, boju, oblik i postajao je suvlji. S obzirom da je bila mlada devojka, nije shvatala koliko je to opasno i da su takve promene najčešće simptomi koji ukazuju na melanom kože.

 

 

- Madež je bio veličine gumice za olovki svrbio me je, bio je suv, krvario je ako bih se češala. Nije imao boju i menjao je oblik. Imala sam sve simptome - prisetila se i dodala  kako sebi ne može oprostiti što odmah nije nešto preuzela.

U to vrijeme je bila trudna pa je i to bio još jedan dodatni razlog zašto nije obraćala puno pažnje na madež. Kaže kako nije imala niti zdravstveno osiguranje te je na odlazak lekaru čekala do svoje 21. godine. 

 

 

Dijagnostifikovali su joj melanom, najgori oblik raka, koji se, kažalost proširio celim telom.

- Napravili su biopsiju mladeža, a dve nedelje kasnije, dobila sam dijagnozu, rekli su mi kako se radi o melanomu 3. stepena koji se već proširio na limfne čvorove. Upitala sam ga što to znači, jer nisam znala. Rekao mi je da postoji nekoliko različitih vrsta raka kože, a melanom je smrtonosan i ja sam ga imala - nastavila je.

Ona navodi da u početku nije dobila nikakvu terapiju, te da je zbog toga njen melanom  prešao u 4. fazu, odnosno dodatno je metastazirao u celom organizmu, uključujući i mozak.

Odlučila je potražiti mišljenje drugog lekara koji joj je savjetovao da odmah započnu niz agresivnih tretmana - hemioterapiju, zračenje i operaciju.

- Bilo je to dugo putovanje. Napravili su mi delomičnu zamenu kuka, odstranili su mi pola desnog plućnog krila, napravili su resekciju creva (hirurško odstranjivanje dela creva), prošla sam dva ciklusa hemoterapije i četiri, pet ciklusa zračenja i različitih vrsta zračenja - prisetila se.

 

 

- Bila sam na različitim imunoterapijama, kliničkim ispitivanjima, lekovima. Bio je to jako, jako dug put - dodala je.

Ono što je najtužnije, početkom ove godine saznala je najgoru moguću vest. Na mozgu su joj otkrili sedam novih tumora. Lekari su savetovali da posednje dane provede na onkologiji. Poslušala ih je i uskoro planira tamo da ode i dočeka smrt. Ne zna koliko će još živeti.

- Možda nekoliko meseci, a možda nekoliko godina. Ne znam koliko mi je još preostalo, ali znam da nije puno - rekla je.

Ovo malo vremena što joj je preostalo koristi kako bi ljude upozorila da ne ignorišu promjene na koži kao što ih je ona to učinila. Da je odmah otišla na pregled, danas bi bezbrižno gledala sina kako raste.

 

 

- Molim vas, proveravajte kožu. Idite na pregled barem jednom godišnje, a ako ugledate nešto sumnjivo, posetite lekara i pre - poručila je ona, a prenosi Deli Mei.

Komentari (0)
Loading