NEPRIJATAN ZADAH može biti OPASAN: Stomatolog kaže da OVO nema veze sa HRANOM koju jedete!

Vesti 28.01.2022 17:50 0

Zubar je podelio savet da ne maskirate loš zadah žvakom

NEPRIJATAN ZADAH može biti OPASAN: Stomatolog kaže da OVO nema veze sa HRANOM koju jedete!

Shutterstock

Dodatni Loš zadah često je simptom određenog problema i ne treba ga zanemarivati.

Dr Abdulah Zahiri, zubar iz Dubaija koji pruža informacije na TikTok-u, istakao je tri razloga zbog kojih je vaš dah daleko od svežine mente. Nijedan od njih se ne odnosi na hranu koju jedete, već na vašu oralnu higijenu .  Čak i oni koji se drže religiozne rutine čišćenja zuba ne mogu da garantuju sprečavanje smrdljivog daha ako nose gadne bakterije.

Beli jezik

Kada perete zube, perete li i jezik? Jezik je prekriven sitnim izbočinama koje se nazivaju papile. Bakterije i hrana se mogu zarobiti između njih, što daje izgled belog ili krznenog jezika. Ovo nakupljanje, što nije iznenađujuće, može izazvati loš zadah. Neki ljudi su skloniji dobijanju belog jezika, uključujući one koji dišu na usta, puše, leče se od raka ili imaju slab imuni sistem. Dijeta koja se sastoji uglavnom od meke hrane ili ne jede dovoljno voća i povrća takođe može biti krivac. Takođe postoje brojni uslovi koji mogu dovesti do belog jezika, uključujući oralni drozd, sifilis i oralni lihen planus, koji će možda trebati detaljnije ispitivanje. Kako to popraviti: obično se beli jezik može popraviti. Jezik se lako može očistiti četkicom za zube ili, praktičnije, čistačem/strugačem za jezik.

Kamenac

Zubni kamenac, takođe je poznat kao stvrdnuti plak. Zubi uvek imaju lagani sloj plaka koji se ne vidi. Ali kada se ovo ne uklanja pravilno svakodnevnim četkanjem, može se razviti u kamenac. Stomatolog je jedini koji će moći da vam skine kamenac, zato je neophodno da ga posetite. Ako ga ne tretirate može uticati i ubrzati pojavu paradentopatije. Takođe, ako ga imate, nikakvo pranje zuba neće biti od pomoći.

Karijes


Karijes je potrebno lečiti jer kasnije može izazvati više problema. Oni mogu dovesti do lošeg zadaha jer se bakterije ili komadići hrane mogu zarobiti u malim rupicama, što otežava održavanje zuba čistima i svežih usta. Ovo je verovatno razlog zašto je dr Zahiri označio karijes kao ključni razlog za loš zadah. Ali to bi bila najmanja vaša briga, jer ostavljanje karijesa bez lečenja može dovesti do bolnog kanala korena i na kraju uklanjanja zuba. 

Uzroci lošeg daha mogu biti i :

  • Suva usta (stanje uzrokovano nedostatkom pljuvačke)
  •  Pušenje
  • Refluks kiseline
  • Bolesti desni
  • Tonzilitis
  • Dijabetes
     


 


 

Komentari (0)
Loading