Pretvarala sam se u ČUDOVIŠTE: Ona je PROGOVORILA o čudnoj bolesti, a sve žene bi trebalo da se upoznaju sa SIMPTOMIMA!

Vesti 29.01.2022 15:35 0

Loren Krili iz Portraša, bori se sa retkim zdravstvenim stanjem

Pretvarala sam se u ČUDOVIŠTE: Ona je PROGOVORILA o čudnoj bolesti, a sve žene bi trebalo da se upoznaju sa SIMPTOMIMA!

Pexels

Ona ima predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD) još od tinejdžerskih dana. Sada se nada da će moći da pomogne i drugim ženama koje imaju slične probleme.

Bolest je uticala  na njeno obrazovanje, njene odnose, a u najgorem slučaju, kako kaže, navelo ju je da pomisli da sebi naudi, postala je "uplašena" šta bi mogla da uradi. Sada majkajednog deteta,a  govori kako bi podigla svest o PMDD-u i uverila druge žene da ne moraju da pate u tišini. Lauren, 27, kaže da je „teško da je neko čuo za PMDD, ali godinama je vladao mojim životom“, kaže ona. „Mislila sam da ću poludeti. „Dve nedelje svakog meseca, kada bi se menstruacija približavala, to me je bukvalno pretvaralo u čudovište.

Lorenini problemi su počeli kada je počela menstruaciju, sa 14 godina.

Menstruacije su bile teške i toliko mučne da bih se ponekad onesvestila od bola. Kako su njeni hormoni bili potpuno van kontrole, počela je da trpi ozbiljne promene raspoloženja. „Bila sam razdražljiva, impulsivna i zbunjena“, seća se ona. „Ušla  bih u svađu sa bilo kim i sa svakim. „Na kraju sam uzimala slobodne dane svakog meseca jer je bol bio preveliki.”

Sa 17 godina posetila je svog lekara opšte prakse i prepisala joj je hormonsku kontracepciju u ruku. „Mislila sam da će to biti magično rešenje, ali gledajući unazad, to je bila najgora odluka koju sam ikada donela“, kaže ona. „Za mene hormonski kontraceptivi nisu bili odgovor; ako ništa drugo, dodatno su mi pogoršali simptome." Lorenine intenzivne promene raspoloženja izazvale su napetost u njenom odnosu sa mamom i sa 18 godina ona se čak iselila iz porodične kuće.

Školovala se za frizera, ali je narednih nekoliko godina odvlačila pažnju žurkama i obilnim pićem. Počela je da pati od anksioznosti i napada panike.

- Te dve nedelje mog ciklusa kada su stvari bile loše, takođe sam imala tešku telesnu dismorfiju. Mrzela sam način na koji izgledam i sve o sebi. Osećala sam  gađenje kada bih se pogledala u ogledalo -rekla je Loren.

Imala je umetničku fazu kada je eksperimentisala sa šminkom i specijalnim efektima. To je bio savršen oblik terpaije. U međuvremenu je zatrudnela i rodila sina Arčija i tada su svi njeni problemi nestali. Konačno je ovo stanje povezala sa ciklusom. Kada se menstruacija vratila usled prestanka dojenja, svi problemi su se vratili.

Razgovarala je sa psihijatrom koji je potvrdio njene sumnje, iako kaže da je morao da dobije drugo mišljenje jer je samo jednom u karijeri video PMDD. To je bilo pre šest meseci i Loren su prepisali lekove za stabilizaciju raspoloženja, koji su ublažili mnoge njene simptome. Sada je obnovila odnos sa majkom.

- Mora da postoje druge žene koje pate u tišini, pitajući se šta nije u redu sa njima. Želim da znaju da nisu same- poručila je Loren.

Koji su simptomi karakteristični za poremećaj?

PMDD može izazvati promene raspoloženja, osećaj uznemirenosti, plačljivost, nedostatak energije, bes ili razdražljivost, anksioznost, poteškoće u koncentraciji, nagon za samopovređivanjem, mračne, pa čak i samoubilačke misli.

Fizički simptomi mogu uključivati osetljivost dojki, glavobolje, nadimanje, žudnju za hranom, bolove u mišićima i probleme sa spavanjem. PMDD može otežati rad, druženje i zdrave odnose i može se tretirati kao težak oblik PMS-a koji pogađa 3 odsto žena.

 


 

Komentari (0)
Loading