Lečenje od OMIKRONA kod kuće može da bude JAKO OPASNO: Ovaj lek može da izazove i KRVARENJE u želucu!

RTS/T.Đ Vesti 29.01.2022 20:20 0

Omikron obično ima blaže simptome, zbog čega se mnogi radije leče "na svoju ruku". Ovo su najveće greške u lečenju novog soja kod kuće

Lečenje od OMIKRONA kod kuće može da bude JAKO OPASNO: Ovaj lek može da izazove i KRVARENJE u želucu!

Shutterstock

Omikron je postao dominatan soj korone svuda u svetu i mada stručnjaci upozoravaju da postoji mogućnost da će se pojaviti i nove mutacije, ipak su saglasni da bi naredne vrste virusa SARS-CoV-2 trebalo da budu blaže. Najvažnija karakteristika omikrona jeste da je mnogo zarazniji od prethodnog soja - delte, ali svi dokazi ukazuju na to da izaziva blaže kliničke slike. 

Upravo zato mnogi pacijenti često odlučuju da se leče sami, primenjujući "recept" koji su im prepisali lekari prilikom prethodne infekcije koronom (ako su već jednom bolovali od kovida) ili onaj koji su njihovi prijateljili ili rodbina koji su oboleli dobili. Ovo je ekstremno opasno, upozoravaju stručnjaci, čak i kad je reč o omikronu koji ređe izaziva teška stanja. 

Doktor Aleksej Huhrev je otkrio koje su to najveće greške u lečenju zaraze omikronom, a izdvojio je upotrebu lekova za razređivanje krvi i antibiotika "na svoju ruku". Upotreba antibiotika često dovodi do otpornosti organizma na često uzimane lekove i, u budućnosti, potpuno smanjenje njihovu efikasnost. To znači da neće uopšte neće delovati na oganizam kada ih popijete. 

"Ovo je zaista nešto što ubija mnogo više od omikrona. Oni koji su radili na odeljenjima intenzivne nege, na ozbiljnim odeljenjima, znaju kako je kada nijedan antibiotik ne deluje“, objasnio je stručnjak.

Lekovi za razređivanje krvi, ako se uzimaju bez recepta, izazivaju krvarenje u želucu i crevima. Lekari upozoravju da je ovde najveća opasnost što ova vrsta lekova nema "zamenu", pa tako ne postoji druga opcija. Opasno je i "lečenje" alkoholom. Alkoholna pića vrše veći pritisak na ionako oslabljen imuni sistem.

Lekove za spuštanje temperature treba uzumati pažljivo, i to samo ako je potrebno.

"Ako je temperatura ispod 39, to može da se toleriše, nije vam potreban antipiretik. Naravno, sve što je više od 39 stepeni treba 'obarati'", kaže doktor. 

Doktor je savetovao i da ukoliko je infekcija omikronom prošla sa blagim simptomima i bez posledica, u fazi oporavka je najbolje piti što više vode, odmarati i ne izlagati se stresu. 

Komentari (0)
Loading