HITNO upozorenje ZA RODITELJE čiija deca kreću u školu: Zdravstveni rizik je ogroman i NE, nije reč O KORONI!

Vesti 01.02.2022 10:30 1

Roditelji se upozoravaju da su u obavezi da vakcinišu svoju decu

HITNO upozorenje ZA RODITELJE čiija deca kreću u školu: Zdravstveni rizik je ogroman i NE, nije reč O KORONI!

Shutterstock

Ne radi se o vakcini protiv korone, već o vakcini protiv malih boginja. Rizik od zaraze smrtonosnom bolešću mladih raste. Nivo vakcinacije je najniže u proteklih deset godina. Delimično je posledica situacije izazvane korna viruson, a delimično i antivakserske politike.

Zarazni birus bi sada mogao da izbije širom Evrope. Uprkos činjenici da MMR vakcina daje savršenu zaštitu protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, neophodno je da 95 odsto dece bude vakcinisano kako ne bi došlo do proboja imuniteta.

Podaci Agencije za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju da je samo 86 odsto petogodišnjaka primilo dve doze. 

Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije pozvala je roditelje da se postaraju da njihova deca budu vakcinisana.

Prof. dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije, potvrdio je za Blic da je vakcinacija protiv morbila opala svuda u svetu, ali je u Srbiji situacija posebno zabrinjavajuća.

 -Prošle godine je obuhvat vakcinacije bio 78 odsto. Još nema podataka za ovu godinu, ali ukoliko se ovaj trend nastavi, procenat će biti još manji. Verovatno je da je virus morbila na neki način potisnut kovidom, kao i zbog primena mera zaštite, tako da za sada još uvek nemamo epidemiju malih boginja. Međutim, opšta je procena SZO i pedijatrijskih udruženja, da je apsolutno moguća i verovatnija nego prethodnih godina - rekao je dr Konstantinidis i dodao da je tokom poslednje epidemije 2017. i 2018 obuhvat bio oko 80 odsto:

- Posebno je zabrinjavajuće što je u pojedinim regionima taj obuhvat manji od 70 odsto, a to su, na primer, beogradski i južnobački okrug, kao i niški. To su zapravo, paradoksalno, regioni gde ima velikih gradova i gde je velika prosvećenost stanovništva.


Male boginje su virus koji se brzo širi i koji je najčešći kod dece i izaziva groznicu, kašalj i curenje iz nosa i mrljasti osip. Većina dece se brzo oporavlja, ali to može izazvati ozbiljne i ponekad smrtonosne probleme poput upale pluća i meningitisa. Engleska i Vels su istrijebili morbile do 2017. godine – zahvaljujući vakcinama – ali kako je stopa vakcinacije opala opala, ona se vratila i 2018. je bio potvrđen 991 slučaj. Ako se ovakav trend nastavi problem će zavladati širom Evrope.

Istovremeno Udruženje pedijatara Srbije snažno zagovara kontinuitet vakcinalne rutine i u vreme kovid pandemije, podstiče pedijatre da zastupaju naučno proverene i nedvosmislene stavove o koristima vakcinacije, apeluje na roditelje da ne oklevaju sa obaveznom imunizacijom i zalaže se za nultu toleranciju prema antivakcinalnim stavovima - navodi se u saopštenju ovog Udruženja. 

MMR vakcina i predrasude

Iako je E. Vejkfild obmanuo naučnu javnost povezivanjem MMR vakcine sa autizmom još 1998. godine, strah roditelja je još prisutan. On je, naime, objavio članak u prestižnom magazinu "Lancet" godine, nakon čega mu je trajno oduzeta licenca. Istraživanje je bazirano na praćenju 12 mlađih pacijenata, a kasnije su izvršena mnogobrojna istraživanja koja su opovrgla Vejkfildov stav. 

Smanjena stopa vakcinacije sada je delimično posledica situacije sa korona virusom, ali i dalje postoje antivakserske struje, koje ulivaju strah roditeljima.

Komentari (1)
Loading
Ninko
01.02.2022 10:56

Samo se postavlja pitanje odgovornosti tih istih koji sprovode prinudu. Ako imas sva prava onda moras uz to da imas i sve obaveze!