Rešite se vrtoglavice, glavobolje i bolova u zglobovima: Doktorka Slavica OTKRILA šta MORAMO da uradimo čim se PROBUDIMO

K.Ć Vesti 01.02.2022 11:29 0

Da li znate ko su meteoropate?

Rešite se vrtoglavice, glavobolje i bolova u zglobovima: Doktorka Slavica OTKRILA šta MORAMO da uradimo čim se PROBUDIMO

Printscreen/Kurir TV

Ako ujutru osetite odmah vrtoglavicu, slabost, mučninu, bol u zglobovima i mišićima, pa čak i depresivna stanja i to sve traje po dan, dva.... onda ste vi definitivno meteoropata.

Meteoropatija je pojam koji se ranije retko mogao čuti, dok se danas njoj pridaje sve veći značaj. Meteropatija je grupa zdravstvenih simptoma i reakcija koje se manifestuju kada dođe do promena jednog ili više meteoroloških faktora.


Pod meteorološkim faktorima podrazumevamo temperaturu i vlažnost vazduha, vetar, atmosferski pritisak itd. Ljudski organizam kao deo prirode prati spoljašnje uticaje i adekvatno reaguje, što se manifestuje pojavom različitih tegoba.

Doktorka opšte medicine Slavica Aranđelović u emisiji Puls Srbije na Kurir televiziji dala je objašnjenje za to.

- Problem meteoropatije povezala bih sa klimatskih promena. Klimatske promen se dešavaju oduvek, da se ne bismo plašili, one se dešavaju na 11 godina a na 400 godina dolazi do velikih promena, sada smo u tom ciklusu. Postavlja se pitanje zaštš naši preci nisu imali te probleme. U poslednje vreme svi imamo veliki problem sa meteoropatijom. Negde do 20. veka čovek je živeo u saglasju sa prirodom, danas je malo drugačije, uništili smo svoje aure. Kad govorimo o vremenskim promenama, govorimo o dnevnim i sezonskim. A one izazivaju poremećaj naših funkcija. Moramo više da se povežemo sa prirodom - objasnila je dr Slavica.

Otkrila je i kako zauvek da se rešimo tegoba koje uzrokuje meteoropatija.

- Moramo da promenimo svoje navike, da se više povežemo sa prirodom. Ljudi su postali zavisni od društvenih mreža. Preporučila bih svima da prilikom buđenja urade jednu vežbu. Rastezanje u krevetu, po buđenju treba se potapšati svuda po telu, dobro treba da se protrljaju oči i ušne školjke. Na ušnoj resici se nalazi sav teret glave, posebno tu treba da istrljamo kako bi se energija pokrenula duž kičmenog stuba. Šakama se treba posvetiti, treba da izmasiramo prvo sredinu dlana, pa potom treba da se masira poslednji članak na svakom prstu. Videćete ubrzo pozitivne zdravstvene promene - posavetovala je dr Aranđelković.

Komentari (0)
Loading