Ovo su glavne RAZLIKE između HEMOROIDA I KANCERA DEBELOG CREVA: Lekari su precizno izdvojili SIMPTOME koji uopšte nisu BEZAZLENI!

Vesti 27.08.2022 18:43 0

Ako niste znali, hemoroidi i rak debelog creva ili rektuma mogu izazvati slične simptome

Ovo su glavne RAZLIKE između  HEMOROIDA I KANCERA DEBELOG CREVA: Lekari su precizno izdvojili SIMPTOME koji uopšte nisu BEZAZLENI!

Shutterstock

Ako su se vaše  navike pri odlasku u toale promenile, vreme je da to primetite.

Šta su hemoroidi?

Hemoroidi su poznati kao kvržice unutar i oko vašeg rektuma. To su otečene vene koje mogu postati iritirane i početi da krvare, bole ili svrbe. Svako može da doživi hemoroide, ali rizik se povećava sa godinama. Često se popravljaju sami od sebe nakon nekoliko dana, ali ako ste zabrinuti, uvek se obratite svom lekaru ili lekaru opšte prakse.

Koji su glavni simptomi hemoroida?

Postoji nekoliko simptoma hemoroida koje navodi , a to su: svetlo crvena krv posle nužde, anus koji svrbi, osećaj kao da i dalje treba da obavljate nuždu, ljigava sluz u donjem vešu ili na toalet papiru nakon brisanja, bol oko vašeg anusa.

Kako se leče hemoroidi?

Pravilnom ishranom, uno[enjem tečnosti i  vlakana. neophodno je da smanjite unos alkohola, začinjene, pržene i ljute hrane. lekar bi trebalo rektoskopijom da utvrdi u kom su stadijumu vaši hemoroidi, u zavisnosti od toga prepisaće ili mast ili lekove, a najverovatnije je da će vam uključiti probiotik.


Koja je osnovna razlika između hemoroida i raka?

Hemoroidi i određene vrste raka mogu imati slične simptome. Hemoroidi su češći od raka i najverovatnije su objašnjenje za krvarenje ili rektalni bol. Simptomi raka su malo drugačiji od hemoroida, oni uključuju: katranasto pražnjenje creva

  • krv u stolici
  • krvarenje iz rektuma
  • osećaj da čovek treba da ide konstantno u kupatilo
  • pritisak koji ne nestaje nakon pražnjenja creva
  • pritisak ili bol u stomaku
  • umor ili slabost
  • neobjašnjiva promena u navikama creva kao što su česta dijareja ili zatvor
  • neželjeni gubitak težine
  • mučnina 
  • anemija

Mnogi od navedenih simptoma mogu biti i simptomi upale creva, ali i iritabilnog kolona. kako je danas Svetski dan borbe protiv kancera, napominjemo da je jako važno da se prekontrolišete.

Muškarci bi trebalo da urade sa 50. godina prvu kolonoskopiju, žene sa 55 godina. Ako postoji istorija bolesti u porodici, neophodno je da to uradite ranije. Ako osetite neke od ovih simptoma, hitno se obratite lekaru.

Komentari (0)
Loading