Da li je svrab prvi simptom KANCERA? Obratite pažnju na SIMPTOME, ovo je JEDNA od najsmrtonosnijih bolesti na svetu!

Vesti 31.05.2022 19:10 0

Rak kože je definitivno jedan od najsmrtonosnijih oblika raka u svetu, zbog čega je od presudne važnosti prepoznati znakove na vreme

rak

Shutterstock

 

Šta je rak kože?

Rak kože je skup abnormalnih ćelija koje se obično razvijaju u područjima koja su izložena sunčevoj svetlosti. Međutim može se formirati i na područjima koja nisu izložena suncu - iako je to manje uobičajeno. Nastaje kada oštećene ćelije kože od sunčeve svetlosti ili solarijuma mutiraju. Ako

Može se javiti i ako imate genetske defekte koji znače da se ćelije kože brzo množe i formiraju maligne tumore. Dva glavna tipa raka kože su definisana ćelijama koje su uključene, a to su:

  • Keratinocitni karcinom - ova kategorija raka kože uključuje dva najčešća oblika, bazalni i skvamozni.
  • Melanom - ova vrsta raka kože se razvija iz ćelija koje vašoj koži daju boju Rak kože.

Koji su glavni simptomi raka kože?

Prvi znak da možda imate rak kože je obično u obliku kvržice ili mrlje promenjene boje kože koje ne nestaje nakon nekoliko nedelja. Većinu vremena kancerozne kvržice su crvene i čvrste i pretvaraju se u čireve, dok je kancerogena mrlja obično ravna i ljuskava. Trebalo bi da se prijavite kod svog lekara opšte prakse ako imate bilo kakve kožne abnormalnosti koje ne zarastaju nakon četiri nedelje.

Kako će se moj mladež promeniti ako imam rak?

Zdrav mladež je obično okruglog ili ovalnog oblika, ima glatku ivicu i uglavnom je oko 6 mm u prečniku. Ali iako su ovi detalji od pomoći, veličina i oblik nisu jedina stvar koja se koristi kao marker. To je zato što zdravi mladeži često mogu biti veći od 6 mm, dok su melanomi (kancerogeni mladeži) ponekad manji. Znakovi upozorenja uključuju sledeće mladežpostaje sve veći

  • Mladež menja oblik
  • menja boju
  • javlja se krvarenje
  • javlja se bol i svrab 

Da li je svrab kože prvi znak raka?

Da, svrab kože može biti prvi simptom raka. Može se desiti zbog direktne iritacije kože (kao što je rak kože), supstanci koje proizvodi tumor ili zbog nagomilavanja žučnih soli.

Svrab kože može biti simptom mnogih različitih vrsta raka i stanja kože, tako da je teško razlikovati svaki od njih. Ali ako osećate jak ili dugotrajan svrab bez jasnog uzroka, čak i ako ne pokazuje znake raka, trebalo bi da posetite lekara ili lekara opšte prakse.

Koji je tipičan tretman za rak kože?

Postoje različite vrste lečenja u zavisnosti od vaše individualne prognoze i vrste raka koji imate. Hirurgija je glavni tretman za osobe sa nemelanomskim karcinomom kože, pri čemu je lečenje uspešno kod najmanje devet od 10. Za druge vrste raka kože, može se uključivati dermatolog, plastični hirurg, specijaliste za radioterapiju i hemoterapiju plus patolog. Oni će preporučiti ono što misle da je najbolja opcija lečenja.

BONUS VIDEO


 

 

 

Komentari (0)
Loading