Osećate JAK BOL u želucu? Ovo su najbolji PRIRODNI LEKOVI protiv HELIKOBAKTERIJE

K.Ć Vesti 07.02.2022 21:30 0

Helikobakterija izaziva infekciju, koja u većini slučajeva ne dovodi do pojava simptoma bolesti ili se javlja blagi gastritis i osećaj nadutosti u stomaku

stomak

Shutterstock

Ovo za posledicu može imati zapaljenje želuca, značajno povišeno lučenje želudačne kiseline, pojavu čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.

Međutim, kod određenog procenta zaraženih, tek svakog desetog obolelog, složena i dinamična reakcija domaćina na ovu patogenu bakteriju pokreće razvoj bolesti. Ovo za posledicu može imati zapaljenje želuca, značajno povišeno lučenje želudačne kiseline, pojavu čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. 

Pravilna ishrana

Jedna od osnovnih stvari za eliminaciju helikobakterije iz organizma je pravilna i redukovana ishrana i promena životnih navika. Potrebno je u približno isto vreme doručkovati, ručati i večerati. Razmak između obroka ne bi trebalo da bude manji od 3 sata , a idealno je oko 4 sata. U ishrani strogo izbegavati gazirane napitke, alkohol, naročito bela vina, kafu, slatkiše i šećere, rafinisanu, pohovanu, prženu i jako začinjenu hranu. Umesto kafe konzumirati zeleni ili crni čaj.

Protiv pojačanog lučenja kiseline, minimalno pola sata pre doručka popiti nezaslađeni čaj od kamilice, semena lana, majčine dušice, žalfije, koprive, bokvice. Strogo izbegavati duvanski dim jer stimuliše lučenje želudačne kiseline. Konzumirati integralni dvopek, ovas i ječam.

Razmak između obroka ne bi trebalo da bude manji od 3 sata , a idealno je oko 4 sata.

Izbegavati svež, beli, pšenični, kukuruzni hleb. Integralni ili crveni pirinač se preporučuju za ručak do 15h u kombinaciji sa grilovanim povrćem ili nemasnom ribom.

Supe ili čorbe i kuvana jela ne začinjavati jakim začinima koji u sebi sadrže aditive i pojačivače ukusa. Hranu ne zapržavati. Od mlečnih proizvoda preporučuje se kiselo mleko, mladi sir i ponekad puter. Kravlje mleko se zabranjuje. Mahunarke se mogu konzumirati u vidu pirea, ali u principu biti oprezan i ograničeno ih unositi.

Komentari (0)
Loading