Naučite da prepoznate depresiju: Ovo su SIMPTOMI koje ne smete da zanemarite ako ih primetite kod sebe ili bliske osobe!

Vesti 06.02.2023 08:30 0

Depresija je najčešći problem koji je povezan sa mentalnim zdravljem, a nekada je ovaj problem teško uočiti

Naučite da prepoznate depresiju: Ovo su SIMPTOMI koje ne smete da zanemarite  ako ih primetite kod sebe ili bliske osobe!

Shutterstock

Ako ste zabrinuti da biste mogli biti depresivni, onda je važno da potražite pomoć kako biste zaustavili eskalaciju. Možda se vi ili bliska osoba, osećate samo trenutno bezvoljno. Ipak, postoje, jasno definisani simptomi, koje možete da naučite da prepoznate. Ovo su neki od njih:

Osećaj tuge

Prvo se zapitajte da li vas prati osećanje tuge, beznađa ili praznine. Potrbno je da procenite da li se nikada ne osećate ovako, da li se povremeno tako osećate ili vas to osećanje obuzima veoma često.


Gubitak zadovoljstva
 

Ako vam je teško da nađete zadovoljstvo u aktivnostima u kojima ste nekada uživali, morate da procenite koliko se ovo često dešava. Stručnjaci su rekli: „Česti simptom depresije je osećaj da ne možete da se bavite životom ili uživate u aktivnostima koje ste radili. „Ako ste odustali od aktivnosti u kojima ste nekada uživali, ovo bi mogao biti simptom ovog stanja“, rekli su.

Promena apetita

Gubitak interesovanja za hranu može biti znak depresije, a izostanak obroka može biti opasan. Stručnjaci su rekli: „Ako otkrijete da vam ne nedostaje hrana ili da ne primećujet uobičajene znake gladi, obavezno spomenite ovaj simptom svom lekaru opšte prakse. Dobra ishrana je ključna za oporavak, pa se pobrinite da pripremite zdrave, hranljive obroke sa dosta voća i povrća i pokušajte da jedete redovno. Ako niste depresivni, to bi moglo biti povezano sa drugim zdravstvenim stanjem, pa je važno da razgovarate sa svojim lekarom opšte prakse.


Manjak energije

Ako vam nedostaje energije i motivacije, odgovarite sa da, ne ili ponekad. Stručnjaci kažu da bi ovo mogao biti znak depresije ako se udruži sa drugim simptomima. „Mala energija takođe može biti povezana sa drugim medicinskim stanjima kao što su neaktivna štitna žlezda, dijabetes ili apneja u snu.

Nizak libido

Smanjen seksualni nagon povezan je sa depresijom. Stručnjaci su objasnili: „Mnogi ljudi sa depresijom prijavljuju gubitak interesovanja za seks, tako da ako patite od nižeg seksualnog nagona uz druge simptome, to može biti povezano sa depresijom. 

Način na koji spavate

Ako se vaš obrazac spavanja promenio, postoji velika mogućnost da ste depresivni. Nesanica je, uz druge simptome, duboko povezana sa depresijom.

Uznemirujuće misli

Ako razmišljate o samopovređivanju ili tome da okončate sopstveni život neophodno je da odmah potražite pomoć.  Ovo je siguran znak depresije i zahteva pristup lekara. Ako simptome opazite kod bliske osobe, veoma je važno da joj date podršku.

Komentari (0)
Loading