Najjednostavniji test sa TEGLOM otkriva da li ste pod rizikom od DEMENCIJE: Evo šta da URADITE ako rezultati nisu obećavajući!

Vesti 09.02.2022 17:15 1

Za mnoge oblike demencije, poput Alchajmerove bolesti ne postoji lek, ali bi odlaganje pojave simptoma, značajno smanjilo broj smrtnih slučajeva

Najjednostavniji test sa TEGLOM otkriva da li ste pod rizikom od DEMENCIJE: Evo šta da URADITE ako rezultati nisu obećavajući!

Shutterstock

Sada možete da utvrdite da li ste u većem riziku od demencije u budućnosti tako što ćete sprovesti jednostavan test koji meri snagu stiska ruke. Pobajte da otvorite teglu bez posebnih trikova. Koliko vam je teško da ovo izvedete?


Dr Setor K Kunutsor izjavio je da kognitivna oštećenja još nisu prerasla u demenciju. Suprotno, Alchajmerova bolest je vrsta demencije.

- Naši rezultati su pokazali da oni sa većim vrednostima snage u rukama imaju smanjen rizik od razvoja kognitivnih oštećenja, demencije i Alchajmerove bolesti, u poređenju sa onima sa nižim vrednostima snage držanja - izjavio je Kunutsor.

On je pojasnio da je  rizik je bio 42 procenta manji za kognitivna oštećenja; 27 procenata niže za demenciju i 32 procenta niže za Alchajmerovu bolest.

Istraživači iz Bristola su sugerisali da je gubitak skeletnih mišića povezan sa upalom, što može biti osnovni uzrok demencije. Slaba snaga stiska je takođe marker slabosti, koja je obično povezana sa većim izgledima za hronične bolesti poput demencije i srčanih bolesti.

Međutim, moguće je da sama demencija uzrokuje manju snagu stiska, čak i kada još nema očiglednih znakova.

Kako uraditi test sa vagom?

Snaga držanja se može meriti različitim alatima ili metodama kod kuće. Lekar obično meri snagu hvata, ručnim dinamometrom.

Za kućni test možete  koristiti i vagu za kupatilo - jednostavno držite vagu sa obe strane, sa prstima i palcem obmotanim okolo, stisnite i zabeležite gde se točkić pomera.


Kao i svaki drugi mišić u telu, snaga stiska može oslabiti ako  relevantni mišići ne rade. Najbolji način da zadržite snagu stiska je redovno vežbanje mišića na rukama i šakama. Na tržištu postoje neki uređaji, uključujući hvataljke za ruke i loptice za stres koje možete da koristite dok gledate TV.  Postoji i nekoliko trikova koje možete da uradite kod kuće sa stvarima koje verovatno već imate. Prikupite set vaga za kupatilo, tajmer i šipku za povlačenje - ili nešto slično što će vam izdržati težinu. Postavite vagu ispod trake i podesite tajmer na pet sekundi. Stanite na vagu i proverite da li je očitavanje tačno pre nego što stavite ruke na šipku za povlačenje. Bez savijanja laktova, ručnih zglobova ili kolena, stisnite ruke oko šipke i podignite što je moguće više svoje težine sa vage koristeći samo ruke. Neka neko blizak zabeleži novo očitanje na vagi, koje će biti manje od vaše telesne težine. Da biste izračunali snagu hvata, jednostavno umanjite svoju težinu dok hvatate šipku od vaše trenutne težine. Zabeležite ovaj rezultat i nastavite da pratite snagu držanja koristeći isti metod tokom vremena. Ovo će vam pomoći da vidite  poboljšanja nakon  vežbi za jačanje. Takođe možete kupiti debele gumene trake na mreži koje jačaju mišiće na prstima, zglobovima i podlakticama - a ne morate čak ni da napuštate sofu. Stavite traku preko vrhova prstiju jedne ruke i spojite vrhove prstiju. Zatim ih proširite što dalje jedno od drugog, izazivajući napetost.
 

Komentari (1)
Loading
Goran Kovacevic
13.02.2022 01:50

Znaci, u sustini svaka boljka je u stvari infekcija. Pa lecimo onda infekcije i ne izmisljajmo viruse.