Pogledajte dobro svoja STOPALA: Nokti na prstima će vam otkriti SVE o vašem ZDRAVLJU, neki simptomi mogu biti zabrinjavajući!

Vesti 12.02.2022 17:05 0

Problemi sa noktima obično nisu uzrokovani nečim ozbiljnim ,a li postoje slučajevi kada bi trebalo da posetite lekara

nokti

Shutterstock

Nokti mogu da vam ukažu na raznovrsna zdravstvena stanja.

Ovo su neka od njih:

1. Anemija

Izuzetno bledi nokti mogu biti znak starenja, ali i anemije. 
Međutim, takođe možete da patite od anemije ako imate crne nokte.Neobrađeni gljivični nokti ponekad mogu uzrokovati crne nokte na nogama zbog nakupljanja ostataka. Nokti na nogama su posebno osetljivi na gljivične infekcije jer uspevaju u vlažnom, toplom okruženju. Dakle, ako primetite da imate bele ili žute nokte, proverite ih kod lekara pre nego što pocrne.

2. Melanom

 Najčešći uzrok crnih noktiju melanom. Melanom je uzrokovan ćelijama kože koje počinju nenormalno da se razvijaju, a smatra se da izlaganje ultraljubičastom (UV) sunčevom svetlu izaziva većinu melanoma. Postoje i dokazi koji sugerišu da su neki uzrokovani izlaganjem ležaljkama. Ako imate smeđe ili crne fleke, trebalo bi hitno da kontaktirate lekara.


3. Dijabetes

Ljudi koji imaju dijabetes tipa 1 moraju da paze na svoja stopala i trebalo bi da ih pregledaju jednom godišnje.  Dijabetes može da smanji dotok krvi u stopala i da uzrokuje gubitak osećaja poznat kao periferna neuropatija. To može da znači da povrede stopala ne zarastaju dobro i da možda nećete primetiti da li vam je noga bolna ili povređena. Bledi i žuti nokti mogu biti znak dijabetesa, ali to ne mora uvek da bude slučaj. Svakako neophodno je da odete na pregled.


4. Nedostatak kiseonika

Plavičasti nokti često se javljaju zbog toga što u krvotok ne ulazi dovoljno kiseonika. Uzroci mogu biti različiti, uključujući izlaganje hladnoj temperaturi, abnormalno visoke nivoe hemoglobina, osnovni zdravstveni problem kao što je astma ili HOBP ili nemogućnost vašeg tela da isporuči dovoljno kiseonika u to područje.


5. Gljivična infekcija

Žute, crne i bele mrlje na noktima na nogama mogu biti znaci gljivične infekcije. Bele mrlje na noktima su povezane sa nedostatkom cinka ili gljivičnom infekcijom, dok nezdravljeni gljivični nokti ponekad mogu izazvati crne nokte na nogama zbog nakupljanja ostataka. Bele tačke obično nisu razlog za brigu, ali je važno da ih proverite.


5. Bolesti srca

Crni nokti mogu da budu znak srčanih problema. Ako ste u stanju da kontrolišete zdravlje srca, boja bi trebalo da se povuče.

 

Komentari (0)
Loading