Ovaj recept JAČA imunitet i ceo organizam: Pun je vitamina B i D, GVOŽĐA i MAGNEZIJUMA, a jedan sastojak je KLJUČAN

M. G. Vesti 12.02.2022 18:16 0

Batat sadrži vitamine B6, C i D, gvožđe i magnezijum, a u njegovom sastavu posebno je značajan karotenoid koji jača vid i podstiče rad imunog sistema.

Ovaj recept JAČA imunitet i ceo organizam: Pun je vitamina B i D, GVOŽĐA i MAGNEZIJUMA, a jedan sastojak je KLJUČAN

Printscreen/ YouTube

To je i snažan antioksidant koji smanjuje rizik od nastanka oboljenja, upalnih procesa u telu i sprečava prevremene znakove starenja. Evo kako da napravite supu od batata, slatkog krompira i ojačate imuni sistem i organizam u celosti.

Sastojci:

- 400 g batata

- 1 luk
- 2 kašike maslinovog ulja
- pola šoljice žutog sočiva
- 1 l vode ili buljona
- pola kašičice kajenskog bibera
- kašika mešavine suvih začina
- pola kašičice soli
- 2 kašike limete ili limuna
- 2-3 kašicice svežeg peršuna
- 1-2 batata za čips
- so, suncokretovo ulje za prženje

Priprema:

Isecite luk na deblje polumesece. Propržite ga 4-5 minuta na maslinovom ulju zajedno sa začinima, uz stalno mešanje. Dodajte oljušteni batat isecen na kocke veličine 2 cm, oprano sočivo i buljon ili vodu. Kada prokuva, smanjite temperaturu i kuvajte poklopljeno 15-20 minuta. Izmiksujte štapnim mikserom, potom dodajte biber i so, pa vratite na ringlu da prokuva. Isključite ringlu, dodajte sok limete ili limuna, pa ostavite poklopljeno da odstoji 5 minuta.

Pospite seckanim peršunom. U me đuvremenu pripremite čips od batata kojim ćete ukrasiti supu. Ogulite batat pa strugalicom za povrce „nastružite" tanke kriške. Na kratko ih stavite u zagrejano ulje dok ne porumene, pa ih izvadite na papirni ubrus. Posolite dok je toplo i poslužite uz supu.

Komentari (0)
Loading