Ako na RANU sipate OVO, možete ozbiljno da ugrozite ZDRAVLJE: Naša doktorka otkriva u čemu SRBI najviše greše i koji je JEDINI ispravan način da zalečite POSEKOTINE

Vesti 28.12.2021 17:30 0

Povrede nastale ubadanjem na ekser ili sličan metalni predmet zahtevaju primenu antitetanusne zaštite

Ako na RANU sipate OVO, možete ozbiljno da ugrozite ZDRAVLJE: Naša doktorka otkriva u čemu SRBI najviše greše i koji je JEDINI ispravan način da zalečite POSEKOTINE

Shutterstock

Posekotina ili rana neće se inficirati ukoliko je odmah isperete pod mlazom vode, a nikako se ne preporučuje da se za ispiranje koriste alkohol ili rakija, koje mnogi koriste kao prvu pomoć zbog posekotine.

Doktorka Ana Jeremić, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Voždovac, kaže da se rana može isprati i troprocentnim hidrogenom ako postoje nečistoće koje se vodom nisu uklonile.

Tretman rane koja krvari

Ukoliko rana krvari, potrebno je čistom tkaninom ili gazom pokriti je i čvrsto pritisnutu kako bi se krvarenje zaustavilo, ukoliko i nakon toga rana krvari, čvrsto je umotati i javiti se lekaru. Težina posekotine zavisi od njene dubine. Ako je rana duboka idite kod lekara. Procena da li je rana duboka se vidi nakon ispiranja - kaže dr Jeremić.

- Dublje rane krvare i golim okom može da se uoči da postoji veći razmak između kože ili da ona nedostaje. Takve rane, kao i pliće posekotine koje su većih dimenzija zahtevaju zbrinjavanje lekara i šivenje - dodaje ona.

Ubod na nešto oštro

Povrede nastale ubadanjem na ekser ili sličan metalni predmet zahtevaju primenu antitetanusne zaštite. Tetanus se prima 72 sata nakon povrede.

- Deca su redovnom vakcinacijom zaštićena, kao i 10 godina nakon poslednje revakcine koja obično bude krajem osnovne ili početkom srednje škole - napominje dr Jeremić.

Dušan Veličković upozorio: Na OVO treba da obratimo pažnju dok traje RETROGRADNI MERKUR!

 

- Svaka osoba koja ne zna da li je nakon tog perioda primala antitetanusnu zaštitu mora da se javi u dom zdravlja, da bi se utvrdilo da li je potrebno i ako jeste da bi dobila vakcinu protiv tetanusa.

Vakcina se prima najkasnije do 72 sata nakon povrede, zatim za mesec dana, a treća i poslednja doza odnosno revakcina se prima šest meseci nakon druge doze.

Komentari (0)
Loading