Nove nade za HIV pozitivne ljude: Prva žena u ISTORIJI je pobedila ovu infekciju, pronađena nova METODA lečenja!

K.Ć Vesti 17.02.2022 08:00 0

Pacijent sa leukemijom u Sjedinjenim Državama je, prema naučnicima, prva žena - i treća osoba u istoriji - koja je pobedila HIV. Svoje zdravlje duguje transplantaciji matičnih ćelija. Ovo je trenutak preloma za HIV pozitivne ljude. Antiretrovirusna terapija možda neće biti potrebna uskoro

Nove nade za HIV pozitivne ljude: Prva žena u ISTORIJI je pobedila ovu infekciju, pronađena nova METODA lečenja!

Shutterstock

Rezultati lečenja anonimnog pacijenta predstavljeni su u utorak, 15. februara, na naučnoj konferenciji o virologiji i oportunističkim infekcijama u Denveru u Koloradu. Prema Al Jazeeri, ovo je bio prvi put da je terapija matičnim ćelijama iz krvi pupčane vrpce korišćena za lečenje akutne leukemije kod osobe zaražene HIV-om .

14 meseci u remisiji

Od transplantacije, pacijent (žena srednjih godina) je u remisiji i 14 meseci je bila bez HIV- a bez bilo kakvog oblika antiretrovirusne terapije. Donator ćelija bio je prirodno imun na virus koji izaziva AIDS.

- Ovo je treći takav slučaj osobe izlečene ovom metodom terapije i prvi slučaj žene - rekla je Šeron Levin, predsednica Međunarodnog društva za SIDU (IAS – najveća svetska organizacija specijalista u oblasti HIV-a i AIDS) u saopštenju.

Dva prethodna prijavljena slučaja bila su kod muškaraca koji su primili zrele matične ćelije, koje se češće koriste u transplantaciji koštane srži. U međuvremenu, prema mišljenju mnogih lekara, novi pristup koji je uspešno doveo anonimnog pacijenta u remisiju može značiti da lečenje postaje pristupačnije i utiče na više ljudi.

Slučaj izlečene žene deo je veće studije Univerziteta Kalifornije (Los Anđeles) i Univerziteta Džon Hopkins (Baltimor) koja je uključivala 25 osoba sa HIV-om - svima su im transplantirane matične ćelije za lečenje raka ili drugih stanja.

Pacijenti u studijama prvo su primali hemoterapiju za ubijanje ćelija raka, a zatim su im transplantirane matične ćelije od ljudi sa specifičnom genetskom mutacijom. Odgovoran je za nedostatak ćelija receptora koje HIV treba da se razmnoži. Prema istraživačima, njihov imuni sistem je stoga imun na infekciju virusom ljudske imunodeficijencije.

Iako Šeron Levin napominje da transplantacija koštane srži nije održiva strategija lečenja za većinu pacijenata sa HIV-om, rezultati istraživanja potvrđuju da je moguće pobediti virus, a osim toga, jača poziciju genske terapije kao održive opcije lečenja. .

Sada, analizom tri gore opisana slučaja – dva muškarca i jednu ženu – naučnici će moći da izoluju ključne faktore koji određuju uspeh HIV-pozitivnog lečenja, što bi moglo da dovede do prodora u lečenju HIV-a.

Komentari (0)
Loading