OBORIĆE VAM HOLESTROL ZA DVA MINUTA: Stručnjaci su izdvojili pet najboljih NAPITAKA, jedan će vas DEFINITIVNO iznenaditi!

Vesti 17.02.2022 13:34 0

U većini slučajeva visok holesterol je „tihi ubica“ jer ne ispoljava nikakve simptome

čaj

unsplash.com

Holesterol može da utiče na pritisak. Najveći broj ljudi čak i nije svesnat da ima povišen holesterol, dok im se stanje ne pogorša i ne dođe do srčanog ili moždanog udara.

Sudeći po stručnjacima neki čajevi i napici imaju prednosti u odnosu na druge:

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži katehine i druga antioksidativna jedinjenja za koja se čini da pomažu u snižavanju nivoa „lošeg“ LDL i ukupnog holesterola. U studiji iz 2015. godine, naučnici su pacovima davali vodu za piće sa katehinima i epigalokatehin galatom, još jednim korisnim antioksidansom u zelenom čaju. Nakon 56 dana, naučnici su primetili da su nivoi holesterola i „lošeg“ LDL smanjeni za oko 14,4% i 30,4% u dve grupe pacova na dijeti sa visokim sadržajem holesterola.


 Sok od paradajza

Paradajz je bogat jedinjenjem zvanim likopen, koje može poboljšati nivo lipida i smanjiti "loš" LDL holesterol. Pored toga, istraživanja sugerišu da prerada paradajza u sok povećava njihov sadržaj likopena. Sok od paradajza je takođe bogat vlaknima koja smanjuju holesterol i niacinom. Studija iz 2015. je otkrila da je 25 žena koje su pile 280 ml soka od paradajza dnevno tokom 2 meseca imalo smanjenje nivoa holesterola u krvi. Učesnici su bili starosti 20-30 godina i imali su indeks telesne mase najmanje 20.


Kakao

 Kakao je glavni sastojak crne čokolade. Sadrži antioksidante zvane flavanoli koji mogu poboljšati nivo holesterola. Studija je otkrila da konzumiranje kakao napitka od 450 mg koji sadrži flavanole dva puta dnevno tokom 1 meseca smanjuje nivoe „lošeg“ LDL holesterola dok povećava nivoe „dobrog“ HDL holesterola. Kakao sadrži visok nivo mononezasićenih masnih kiselina, koje takođe mogu pomoći u poboljšanju nivoa holesterola. Međutim, pića koja sadrže prerađenu čokoladu imaju visok nivo zasićenih masti bi trebalo da iybegavate.


 Alkohol

 Neka istraživanja su otkrila da bi umerena konzumacija alkohola mogla biti  izuzetno korisna kada je zdravlje srca u pitanju.  Na osnovu istraživanja, umereno konzumiranje je bolje nego da se uopšte ne pije. Čini se da umerena konzumacija alkohola povećava nivoe „dobrog“ HDL holesterola. Umerena potrošnja podrazumeva ispijanje do 1 alkoholnog pića dnevno za žene i do 2 za muškarce. Uticaj koji alkohol može imati na nivo holesterola u velikoj meri zavisi od faktora uključujući koliko neko pije, njegove godine i pol i vrstu alkohola koju konzumira.

Međutim, obilno konzumiranje alkohola povećava holesterol, a konzumiranje alkohola nosi toliko zdravstvenih rizika da njegovi negativni efekti verovatno prevazilaze njegove koristi.


Sojino mleko

Soja ima malo zasićenih masti. Zamena pavlake ili mlečnih proizvoda sa visokim sadržajem masti sojinim mlekom ili kremama može pomoći u smanjenju i najviše u kontroli nivoa holesterola.
 

Komentari (0)
Loading