Ove namirnice su BOGATE KALCIJUMOM, a nijedna NIJE mleko: Odlične su za KOSTI i krvne sudove

M. G. Vesti 18.02.2022 21:34 0

Pet biljnih namirnica koje su bogate kalcijumom - odlične za zdravlje kostiju!

Ove namirnice su BOGATE KALCIJUMOM, a nijedna NIJE mleko: Odlične su za KOSTI i krvne sudove

unsplash.com

Kalcijum je neophodan mineral za zdravlje kostiju, krvnih sudova, vitku figuru, kao i za zdravlje celog organizma uopšte. Kao najbolji izvor kalcijuma decenijama se ističu mleko i mlečni proizvodi, ali postoje i biljke koju su izuzetno bogate ovim mineralom i koje treba uvrstiti u ishranu.

Papaja sadrži najmanje 20 mg kalcijuma na 100 g sveže pulpe tropskog voća. A najinteresantnije je da mu obrada ni na koji način ne smanjuje kalcijum.

Sveže ceđen sok od pulpe pomorandže je prava vitaminska bomba za vaše kosti. Da bitse ih ojačali, potreban je ne samo kalcijum, već i vitamin C. Sok od pomorandže takođe sprečava gubitak gustine kostiju i jača imunitet, pomažući mu da se odupre virusima i bakterijama.

Ove namirnice su BOGATE KALCIJUMOM, a nijedna NIJE mleko: Odlične su za KOSTI i krvne sudove

Shutterstock

 

Mahunarke - 100 g pasulja ili sočiva sadrži najmanje 244 mg kalcijuma, koji se lako apsorbuje zbog visoke koncentracije vlakana u sastavu. Mahunarke pomažu u stabilizaciji šećera u krvi i regulišu apetit, pa će stoga biti korisne i za one koji gube na težini.

Amarant je ne samo superhrana, pšenica koje su u lekovite svrhe koristili i Asteci. Amarant je bio poštovan u drevnoj Kini, gde se verovalo da donosi dobro zdravlje. Ako koristite 5-10 g proklijalog semena amaranta dnevno, možete značajno smanjiti holesterol, smanjiti rizik od gojaznosti i dermatitisa.

Zeleno lisnato povrće - Rukola, kelj i spanać su najbolji izbor ako tražite povrće koje je bogato kalcijumom. Ali postoji jedno upozorenje: naše telo može samo delimično da apsorbuje kalcijum iz spanaća.

Ako birate veganski način ishrane ili iz nekog razloga izbegavate mleko, ove biljke vam mogu pomoći da obezbedite dobar unos kalcijuma, ojačate kosti i poboljšate zdravlje.

Komentari (0)
Loading