Ako ovo primetite, odmah se javite LEKARU: Dr Danijela Jevtić kaže da su 3 simptoma znak da vam preti NAPRASNI srčani zastoj

M. G. Vesti 19.02.2022 14:00 0

Doktorka je rekla da je metabolički sidrom trenutno aktuelna tema, a označava skup poremećaja u metabolizmu koji se zajedno javljaju i označavaju opasnost po organizam.

Ako ovo primetite, odmah se javite LEKARU: Dr Danijela Jevtić kaže da su 3 simptoma znak da vam preti NAPRASNI srčani zastoj

Printscreen/ Novo jutro

Gostujući u jutarnjem programu RTS-a, dr Danijela Jevtić iz Hitne pomoći i ispričala je šta je metabolički sindrom, i upozorila da su dovoljna samo tri ključna simptoma da biste imali razloga za brigu, odnosno šta su signali da vam preti naprasni srčani zastoj!

Doktorka je rekla da je metabolički sidrom trenutno aktuelna tema, a označava skup poremećaja u metabolizmu koji se zajedno javljaju i označavaju opasnost po organizam. Oni zajedno “olakšavaju” nastanak kardiovaskularnih oboljenja i smatra se da je dovoljno imati tri od pet da bi rizik od infarkta, pa čak i naprasne srčane smrti bio veliki.

Shutterstock

 

Simptomi metaboličkog poremećaja su: visok pritisak, vrednosti iznad 135 sa 80; povećan obim struka, i kod žena i kod muškaraca; jutarnja vrednost glukoze u krvi veća od 6,1; trigliceridi u krvi vrednosti većih od 1,7 i smanjen HDL holesterol.

- Govorimo često i o visokoj frekvenci pritiska, to je kada stavite tri prsta u koren palca i brojite otkucaje koje osećate. Pogoduje kardiovaskularnim bolestima, a tu su i prekidi u disanju kod gojaznih osoba - rekla je doktorka.

Ona je upozorila i da struk nije jedini deo tela koji bi valjalo meriti da bismo znali kakvo nam je zdravlje, i rekla da i obim vrata koji je veliki postavlja podlogu za opasne bolesti krvnih sudova. Takođe je i odsustvo fizičke aktivnosti nazvala bolešću modernog doba, to više nije samo “činjenica” u našim životima već problem za sebe.

Komentari (0)
Loading