Nedostatak ovog VITAMINA može uticati na VID: Ako imate ovaj simptom obavezno se javite svom lekaru!

Vesti 20.02.2022 10:30 0

Svi znamo da je zdrava ishrana veoma važna za naše telo, štiti nas i sprečava razne bolesti

Nedostatak ovog VITAMINA može uticati na VID: Ako imate ovaj simptom obavezno se javite svom lekaru!

Shutterstock

Vitamin A još nazivamo "zaštitnikom celog organizma" zbog toga što nam jača imunitet, pomaže u sprečavanju infekcija, pomaže štitnoj žlezdi da normalno funkcioniše, snižava holesterol, ali i čuva vid.

Naučnici su otkrili da se ovaj važan vitamin u velikim količinama nalazi u hrani životinjskog porekla: goveđoj jetri i srcu, mleku, jajima, puteru.

Takođe nalazi se i u namirnicama biljnog porekla, kao što su crveno, žuto i narandžesto povrće, ali najbogatije vitaminom A je riblje ulje. Ako se ove namirnice ne konzumiraju u dovoljnoj količini, može doći i do oštećenja vida veoma brzo.

Prema rečima endokrinologa Tatjane Bočarove, vitamin A je jedan od najvažnijih vitamina za vid: pomaže u radu optičkog nerva i jača očne mišiće. Jedan od prvih znakova nedostatka važnog elementa je pojava takozvanog "noćnog slepila" - kada osoba koja uđe u prostoriju sa ulice ne vidi praktično ništa.

Endokrinolog je takođe primetio da nedostatak vitamina A dovodi do suvoće rožnjače i začepljenja suznih kanala.

- Ovaj osećaj je poznat svima koji mnogo vremena provode za računarom,  a to je još jedna neprijatna posledica nedostatka vitamina A - tvrdi doktorka.

Komentari (0)
Loading