OBRATITE PAŽNJU NA VAŠE ZDRAVLJE Ovo su PET znakova UPOZORENJA da jedete previše ŠEĆERA

K.Ć Vesti 21.02.2022 21:45 0

Osećate li se pospano i razdražljivo, bez ENERGIJE? Težina nemilosrdno pokazuje višak kilograma, a vi i dalje želite da jedete nešto slatko? Ovo mogu biti znaci upozorenja da jedete previše šećera

OBRATITE PAŽNJU NA VAŠE ZDRAVLJE Ovo su PET znakova UPOZORENJA da jedete previše ŠEĆERA

Shutterstock

Šećeri su važan izvor energije i ne bi trebalo da budu potpuno eliminisani iz vaše ishrane. Međutim, vredi zapamtiti da postoje dobri i loši šećeri i ne samo da možemo bez ovih drugih, već ih treba i izbegavati.

Fruktoza u voću i povrću i laktoza u mlečnim proizvodima su prirodni šećeri kojih se ne treba plašiti. Najgore po zdravlje je šećer koji se dodaje u mnoge prerađevine, kao i onaj u slatkiše, zaslađene sokove i gazirana pića.

Dodati šećeri su sve što se dodaje hrani da bi joj dalo slatki ukus, uključujući med i javorov sirup . Iako su možda zdraviji, ipak daju više kalorija, ali malo vitamina i minerala.

Prema Harvard Health Publishing-u, kada jedemo šećer, većina se razgrađuje i apsorbuje u tankom crevu. Specijalizovani enzimi napadaju veće molekule i pretvaraju ih u tri jednostavna šećera: glukozu, galaktozu i fruktozu.

Jetra i mišići skladište deo glukoze u obliku glikogena. Međutim, kako glukoza ulazi u krvotok, nivo glukoze u krvi raste. Kao odgovor, pankreas luči insulin kako bi pomogao glukozi da ide tamo gde treba da ide u telu. Ako unosimo velike količine dodatog šećera, ćelije mogu vremenom postati otporne na insulin.

Previše šećera je takođe povezano sa povećanjem telesne težine i gojaznošću, faktorima rizika za srčana oboljenja, bolesti jetre i rak, prema studiji objavljenoj u novembru 2016. u časopisu Nutrients.

- Prekomerna potrošnja dodatog šećera utiče na našu energiju, raspoloženje, težinu i rizik od bolesti - kaže Džesika Kording.

Ako vaša ishrana ne uključuje dovoljno voća i povrća, ako ne jedete izbalansirane obroke od nemasnih proteina, zdravih masti i nerafinisanih ugljenih hidrata, moguće je da će dodati šećeri zameniti zdravu hranu, kao rezultat .

Da li jedete previše šećera?

Kako možemo da proverimo da li jedemo previše šećera? Evo pet znakova upozorenja koje se ne smeju zanemariti:

  • Povećana glad i povećanje telesne težine . Ako unosite mnogo dodatnih kalorija iz šećera, povećana glad je jedan od prvih simptoma. Slatka hrana ima dobar ukus, ali ne puni stomak. Telo brzo sagoreva šećer i glad se povećava, što može dovesti do kompulzivnog grickanja.
  • Iritacija i loše raspoloženje. Ako se osećate razdražljivo ili nervozno, stres možda nije jedini razlog - možda jedete previše šećera. Studija objavljena u januaru 2020. u časopisu Medical Hipotheses sugeriše da konzumiranje dodatog šećera može podstaći upalu, pogoršati vaše raspoloženje i dovesti do simptoma depresije . 
  • Umor i niska energija. Šećer se lako apsorbuje i vari, pa ako se osećate umorno, to može biti zbog količine šećera koju unosite u ishrani. Šećer je veoma loš snabdevač energijom, tako da bez obzira koliko jedete, posle 30 minuta ponovo ćete biti gladni, sa malo energije .
  • Hrana nije dovoljno slatka. Ako ste primetili da vaša hrana nema slatki ukus kao nekada, ili ako morate da dodate šećer u hranu da biste imali dobar ukus, to može biti zbog previše šećera u vašoj ishrani. Probajte zdravije alternative, na primer, promenite aromatizovani jogurt. Korišćenje zamene za šećer takođe može povećati vašu želju za slatkišima - tako funkcioniše naš mozak.
  • Apetit za šećerom . Ako žudite za slatkišima, možda ste zavisni od blagostanja koje šećer ima na vašem mozgu. Šećer napada centar za zadovoljstvo u mozgu, izazivajući porast takozvanog „hormona sreće“ dopamina.
Komentari (0)
Loading