Doktori UPOZORAVAJU: Ovo su ČETIRI SIMPTOMA smrtonosne BOLESTI kojima ŽENE NE PRIDAJU PAŽNJU!

Vesti 22.02.2022 09:34 0

U Srbiji od raka jajnika oboli oko 800 žena godišnje, a više od 400 izgubi život

Doktori UPOZORAVAJU: Ovo su ČETIRI SIMPTOMA smrtonosne BOLESTI kojima ŽENE NE PRIDAJU PAŽNJU!

Pexels

Uspeh lečenja prevashodno zavisi od toga koliko je bolest uznapredovala. Ako se bolest dijagnostikuje u ranom stadijumu, veća je šansa za izlečenje.

Reč je o teškoj i ozbiljnoj bolesti, najsmrtonosnijem kanceru od svih ginekoloških maligniteta.

Veliki problem predstavljaju ne tako tipični simptomi, a jedan od njih je bol u stomaku.

Istraživanje koje je sproveo "Target ovarian Cancer" pokazalo je da najmanje dve trećine žena ne poznaje simptome kao što su nadimanje, bol u stomaku, osećaj sitosti ili im je često potreban toalet. Dobrotvorna organizacija kaže da lekari opšte prakse ne upućuju pacijente dovoljno rano jer su simptomi previše nejasni ili slični stomačnim tegobama. Upozorava se da su žene „izneverene zbog krize svesti“.

Izvršna direktorka Enven Džons je naglasila da je prepoznavanje simptoma ključno za sve. Ona je pojasnila da žene nisu dovoljno osvešćene, kada je ova bolest u pitanju. Ako  uradimo sve što je neophodno, manje ljudi će biti kasno dijagnostifikovano, manje će biti potrebno invazivno lečenje i na kraju, manje će umreti nepotrebno od raka jajnika.


Istraživanje sprovedeno na 1.000 žena pokazalo je da samo jedna od pet (21 odsto) zna da je nadimanje mogući znak tumora. Dve trećine (68 odsto) nije znalo da je bol u stomaku potencijalni simptom smrtonosne bolesti. Drugih 97 posto nije bilo svesno da je stalno prisutan osećaj sitosti ozbiljan crveni alarm.

Istraživanje je takođe pokazalo da sve veći broj žena – 40 odsto u poređenju sa 31 odsto u 2016. – pogrešno veruje da testovi brisa grlića materice proveravaju bolest. Ovim testom je moguće otkriti potencijalni kancer grlića materice, alli ne i kancer jajnika. 

Dr Viktorija Barber, lekar opšte prakse iz "Northamptonshirea"je naglasila da se simptomi raka jajnika pojavljuju rano i da ih ne treba zanemarivati. „Od vitalnog je značaja da lekari opšte prakse budu upoznati sa rakom jajnika i da znaju kako da savetuju pacijente koji su zabrinuti.
 

Komentari (0)
Loading