Lekovita dejstva ALPSKE RUŽE: Čaj od ove biljke POMAŽE kod MNOGIH bolesti, pijte ga PRE i POSLE svakog jela

M. G. Vesti 22.02.2022 19:28 0

Zbog cvetova, nalik na ružu, ta se biljka u alpskom području smatra ružom iako ne pripada porodici ruža nego porodici Ericacea.

Lekovita dejstva ALPSKE RUŽE: Čaj od ove biljke POMAŽE kod MNOGIH bolesti, pijte ga PRE i POSLE svakog jela

Pexels/Mareefe

Alpska ruža je isključivo planinska biljka, raste u visokim planinskim i alpskim oblastima, gde je tamošnjem stanovništvu vrlo poznata. To je trajna biljka koja raste u gustim grmovima, sa zimzelenim kožnim listovima, jajastog do sabljastog oblika, prema rubu savinutih, s gornje strane su tamnozeleni, a sa donje strane u početku žuto-zeleni, a kasnije rđavo-stosmeđi i ljuskavi. Crveni i zvonasti cvetovi skupljeni su u mnoge grozdaste cvatove.

Vreme cvetanja je od juna do kraja avgusta, već prema visinskom položaju staništa. Alpska ruža je rasprostranjena na čitavom alpskom području i to uglavnom na područjima alpskih planinskih pašnjaka, između 1500 – 2500 m visine. Na staništima koja su bogata humusom uspeva naročito bujno te se spušta duboko u senovite i vlažne uvale. Biljka je poznata i na nekim našim područjima gde uspeva isključivo na staništima bez kreča.

Lekoviti delovi biljke su listovi koje treba brati neposredno pre cvetanja. Listovi jako privlače vlagu te se ne suše, nego neposredno nakon berbe odmah koriste za pripremu homeopatskih preparata.

Nekada su se listovi alpske ruže upotrebljavali u medicini kao sredstvo za izlučivanje znoja i mokraće.

Danas se, međutim, listovi alpske ruže upotrebljavaju samo u homeopatskom lečenju kao razređenja protiv reumatizma zglobova, bolova u mišićima i protiv gihta. Homeopatskim preparatima alpske ruže brzo se leče i neuralgični bolovi - bol nervnog sistema. Prema novijem načinu lečenja listovi alpske ruže u homeopatskom doziranju primenjuju se sa uspehom i kod hipertrofije prostate.

Lekovita dejstva ALPSKE RUŽE: Čaj od ove biljke POMAŽE kod MNOGIH bolesti, pijte ga PRE i POSLE svakog jela

Shutterstock

 

Neka istraživanja dokazju da alpska ruža pospešuje izbacivanje tečnosti iz organizma i čisti bubrege.

Za sva oboljenja prostate, isključivši maligna oboljenja, koristi se sledeći lek.

Sastav čaja:

- 70 g alpske ruže
- 40 g cvetova i listova hajadučke trave
- 40 g nastrugane hrastove kore (što mlađe)
- 30 g mladih hrastovih listova
- 20 g listova pelina planinskog
- 20 g špargle

Trave usitniti i pomešati. U 1 1/2 litru hladne vode preko noći ostaviti 10 g mešavine trava. Ujutro kuvati na tihoj vatri, da ključa poklopljeno 2 minuta. Nakon što se čaj ohladi, procidite ga i sipajte u tamnu bocu.

Čaj pijte umesto vode pre i posle jela. Dnevno popiti svu pripremljenu količinu čaja. Ako se ne popije u jednom danu, preostalu količinu popite sledećeg dana.

Komentari (0)
Loading