JABUKE obavezno držite u ovom RASTVORU, pa ih onda oljuštite: Doktor Perišić otkriva kako da operemo PESTICIDE sa voća i povrća

K.Ć. Vesti 29.08.2022 13:45 1

Iako je zdravo, voće i povrće je puno i pesticida koji mogu da naštete našem zdravlju. Na ovaj način možete bezbedno konzumirati voće i povrće

JABUKE obavezno držite u ovom RASTVORU, pa ih onda oljuštite: Doktor Perišić otkriva kako da operemo PESTICIDE sa voća i povrća

Printscreen

Saveti dr Vojislava Perišića nam otkrivaju koji je to pravi način pranja voća i povrća.

Ovo malo ko radi, a neophodno je…

Pri kupovini ovih namernica morate obratiti pažnju na jedan detalj. Ako je voće i povrće masno, onda budite sigurni da je tretirano raznim hemikalijama.

Ovo je poruka gastroenterologa prof. dr Vojislava Perišića koji je u Jutarnjem programu TV Prva govorio o tretiranju proizvoda sa pijace pre nego što ih pojedemo.

– Pre nego što odlučimo da pojedemo jabuku, trebalo bi da proverimo da li je njena kora masna – kaže prof. Perišić.

– Ako jeste, moramo je oprati u rastvoru soda bikarbone i vode ili sirćeta i vode. U tom rastvoru jabuka bi trebalo da stoji barem 15 minuta.

Ovo je njegov recept za pripremu rastvora za pranje voća i povrća:

– Stavite 10 grama sode bikarbone, odnosno jednu supenu kašiku na litar vode.

Nakon 15 minuta jabuku bi trebalo izvaditi iz tog rastvora, dobro je oprati i obavezno oljuštiti.

– Ispod kore se koncentrišu toksini – objašnjava prof. Perišić i dodaje da je kora jabuke korisna samo za čišćenje zuba od druge hrane koju smo prethodno pojeli.

Kako doktor kaže, najveća koncentracija hemikalija je na peteljci i na crnom delu ispod nje, prema tome, obaveno je morate otkinuti, a nožem detaljno očistiti udubljenje.

Kad je reč o grožđu, prof. Perišić upozorava da bi ovo voće trebalo prati pod mlazom vode čak 30 minuta. Posle takvog tretiranja vodom, važno je svako zrno dobro osušiti, pa ga tek onda jesti.

– Kumulativno gledano, opasno je jesti grožđe koje nije pripremljeno na ovaj način – upozorava prof. Perišić.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
Mike
29.08.2022 17:15

Ne vidim poentu, prvo dobro oprati pa onda oguliti. Ima li tu logike?