Ovo je NAJRANIJI simptom dijabetesa: Ovako telo poručuje da je nivo šećera otišao VISOKO iznad granice normale

M. G. Vesti 25.02.2022 16:39 0

Pod hitno se javite lekaru ukoliko primetite ovu promenu na telu

Ovo je NAJRANIJI simptom dijabetesa: Ovako telo poručuje da je nivo šećera otišao VISOKO iznad granice normale

Shutterstock

Od dijabetesa pati sve veći broj ljudi i taj trend će se nastaviti i u budućnosti, kažu lekari. Ovo zdravstveno stanje se mora držati pod kontrolom kako ne bi došlo do većih komplikacija.

Vrlo je važno da se uoči na vreme kako bi se pravovremeno krenulo sa lečenjem.

Dijabetes se javlja uz brojne simptome, od zamućenog vida do jake žeđi, a danas stručnjaci javljaju kako postoji i jedan ne tako poznati simptom dijabetesa na koji morate obratiti pažnju. Radi se o obliku poremećaja metabolizma kostiju koji može prvo da se odrazi na zube.

Ako primijetite da vam se klima zub, to bi mogao biti simptom dijabetesa.

Poremećaj metabolizma kostiju je čest kod osoba sa dijabetesom, pa će uticati na oko 50 posto pacijenata, a jedna studija je nedavno dokazala da će veliki broj pacijenata sa dijabetesom uz osteoporozu doživeti gubitak kostiju u usnoj šupljini. Ovo će se često javiti na alveolarnoj kost koja je jedna je od tri vrste tkiva koja podupiru zube u maksilarnoj ili mandibularnoj kosti.

Stručnjaci koji su radili studiju, a čiji su rezultati objavljeni u magazinu Frontiers in Endocrinology upozoravaju da kako ta kost propada, tako zubi postaju slabi, počinju da se klimaju i na kraju i ispadaju.

Ipak, zubi ispadaju u krajnjoj fazi te bolesti, ali istraživači naglašavaju da se određene promene mogu uočiti na zubima pre nego što se dijabetes razvije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading