OBRATITE PAŽNJU: Jedna promena na KOŽI može da bude UPOZORENJE da vam BUBREZI ne RADE DOBRO!

Vesti 26.02.2022 09:55 0

Kada su bolesti bubrega u pitanju, identifikovan je jedan rani simptom

OBRATITE PAŽNJU: Jedna promena na KOŽI može da bude UPOZORENJE da vam BUBREZI ne RADE DOBRO!

unsplash.com

Zimi je koža često suva i svrab se može javiti češće nego inače. Ako se javlja povremeno, verovatno nije razlog za brigu.Međutim, ako imate kožu koja vas svrbi, možda bi trebalo da konsultujete lekara opšte prakse.

Kako bolesti bubrega u ranoj fazi nemaju očigledne simptome, posledice mogu biti kasna dijagnoza i otežano lečenje. 

Bolesti bubrega se dakle mogu razviti bez pojave simptoma ili se mogu javiti veoma blagi simptomi. Ako bi se određeno stanje odmah lečilo, umanjio bi se rizik od razvoja ozbiljnijih stanja poput hronične bolesti bubrega ili zadnji stadijum zloćudne bolesti bubrega. Iako bolest bubrega nije tako lako otkriti u ranoj fazi, postoje neki signali koje bii trebalo pratiti.

Posao bubrega je i održavanje pravilne nivoa minerala u krvi, a kada ne rade na pravi način, rezultat je često suva koža koja svrbi.

Upravo je to čest simptom (pruritus) kod uznapredovale hronične bolesti bubrega, a doživeće ga oko 50 odsto pacijenata. Stanje će se pogoršavati  kako se bolest bubrega pogoršava. Studija od pre 10 godina objavljena je u magazinu "Clinical Journal of the American Society of Nephrology", naučnici su pratili 103 pacijenta koje je mučio pruritus i koji su bili na dijalizi.

Ispitanicima je postavljeno i pitanje da li ih često ih muči svrab i suvoća kože, a odgovori su u 84 odsto slučajeva bili – svakodnevno u trajanju od godinu dana. 

Svrab kože utiče i na psihu pacijenata

Bilo da su vaši simptomi blagi ili veliki, svrab kože može imatida ima veliki  uticaj na kvalitet života, a 2019. godine su objavljeni rezultati studije u magazinu "American Society of Nephrology", koja je posmatrala 3 790 pacijenata koji su imali hroničnu bolest bubrega. Njima je postavljeno pitanje koliko su često u protekle dve nedelje imali problem sa svrabom kože

Odgovori su pokazali da je 24 odsto pacijenta prijavilo umerene do teške probleme sa svrabom kože, ali su i dodali kako pacijenti s tim problemom pate i od psihičkih problema, za razliku od ostalih.

Iako svrab i suva koža mogu biti povezani s bubrezima, razlog može da bude i drugo stanje, a to su najčešće alergije. U svakom slučaju, ako se svrab kože učestalo javlja, bitno je da pronađete uzrok i adekvatnu terapiju.

 

Komentari (0)
Loading