TURSKI DOKTOR O SMRTNOSNOJ BOLESTI: Ove PROMENE mogu da spreče RAK DOJKE!

Vesti 26.02.2022 15:04 0

Kan Gurbuz, direktor turske Fondacije za borbu protiv raka dojke tvrdi da promena načina života i ishrana mogu sprečiti rak dojke

TURSKI DOKTOR O SMRTNOSNOJ BOLESTI: Ove PROMENE mogu da spreče RAK DOJKE!

Printscreen/Youtube

On se posebno osvrnu na konzumaciju grickalica u večernjim satima, navodeći kako štete hormonskom sistemu. Preporučio je večeru u ranijim satima i izbegavanje hrane pre nego što odete u krevet.

“U posljednjih 25 godina primetili smo da se učestalost raka dojke u Turskoj povećala otprilike trostruko. Jedan od najvažnijih razloga za ovo povećanje su promene u našem načinu života i ishrani”, rekao je Gurbuz u razgovoru za "Anadolu Agency" povodom obeležavanja meseca borbe protiv raka dojke.

Turski lekar je istakao da osobe u visokorizičnim grupama uvođenjem pravih promena mogu da smanje rizik od razvoja raka dojke za 50 posto.

“Vaša ishrana utiče na rizik od razvoja raka dojke. Industrijka i konzervirana hrana hrana posebno povećavaju rizik kroz transmasti i neke hemikalije koje sadrže”, rekao je Gurbuz.

On tvrdi da prekomerna konzumacija crvenog mesa povećava rizik od raka dojke, a dodao je i da neke supstance koje potiču od estrogena ili antibiotici koji se koriste tokom uzgoja ovih životinja mogu povećati rizik.

Neaktivnost je takođe jedan od važnih faktora za razvoj raka, rekao je Gurbuz, podstičući ljude na vežbanje jer, kako je naglasio, redovno vežbanje pomaže ljudima da se nose sa stresom.

Stres je jedan od faktora koji povećava rizik od raka dojke. Stres potiskuje vaš imuni sistem, povećavajući rizik od razvoja raka”, a potom je dodao i da je rizik od raka dojke neznatno povećan kod žena sa porodičnom istorijom raka dojke.

Ističući važnost redovnih mamografskih pregleda, ovaj turski lekar napominje da je rana dijagnoza mamografijom zaista spasonosna.

“U društvu postoji uobičajena zabluda o mamografiji – izloženost zračenju tokom mamografije povećava rizik od raka dojke. Ovo je lažno uveerenje”, objasnio je Gurbuz.

- Još nemamo metod skrininga koji bi bio tako efikasan kao mamograf- rekao je Kan i dodao da redovne mamografije za skoro svaku ženu stariju od 40 godina značajno smanjuju stopu smrtnosti od raka dojke.

 

 

Komentari (0)
Loading