Niste sigurni da li da URADITE test? Ovo su NEOČEKIVANI SIMPTOMI TRDUNOĆE i ima ih SEDAM!

Vesti 26.02.2022 17:20 0

Jutarnja mučnina i gubitak menstruacije su najočigledniji simptomi trudnoćće

trudnoća

Shutterstock

Svaka trudnoća je drugačija i neće svi pokazivati iste simptome, ili ih uopšte primetiti u svakodnevnom životu.


Ovo su neki od najčudnijih simptoma trudnoće, na koje možda ne obraćate pažnju

Gubitak interesovanja za hranu i piće

Ako ste  izgubili interesovanje za svoj omiljeni napitak, to bi mogao biti znak trudnoće. Takođe, obratite pažnju da li i dalje uživate u kafi i masnoj hrani.


Krvarenje

Obično povezujemo trudnoću sa nedostatkom krvarenja, posebno zato što je prvi očigledan znak prestanak menstruacije. Obratite pažnju, u prvih nekoliko nedelja trudnoće možda ćete imati krvarenje slično laganom periodu, sa nekim mrljama ili ćete izgubiti samo malo krvi. To može da stvori iluziju kod žena da počinje menstruacija. Mala količina krvi je posledica implantacijskog krvarenja, kada se jaje vezuje za matericu. To se dešava oko šest do 14 dana nakon što je jaje oplođeno.

Umor

 Postoji na desetine razloga zbog kojih se osećate umornije nego inače.Ako se osećate izuzetno umorno  to može biti posledica trudnoće. Đulija Đuerinii, vodeći farmaceut u onlajn apoteci Medino, rekla je za Miror: "
„Ovo se može pripisati nižem krvnom pritisku od uobičajenog i nižim nivoima šećera u krvi, kao i povećanju proizvodnje hormona zvanog progesteron. Simptom se obično javlja samo tokom prvog tromesečja (12 nedelja) trudnoće. Đulija je preporučila hranu bogatu gvožđem i proteinima za borbu protiv umora, kao i uzimanje suplemenata.


Zatvor i učestalo mokrenje

Vaše toaletne navike mogu da postanu neobične kada ste trudni. Đulija je rekla da telo povećava količinu krvi koju proizvodi tokom trudnoće, što dovodi do toga da vaši bubrezi proizvode više tečnosti. "Možda ćete morati da urinirate više nego obično tokom noći." Povećanje hormona progesterona, koji opušta mišiće i zauzvrat usporava varenje, može dovesti do zatvora.

Plačljivost

Pošto telo doživljava drastičnu hormonsku promenu na početku trudnoće, to bukvalno može biti igra sa vašim emocijama.  „Iznenadno obuzimanje emocija i plač je uobičajen znak trudnoće, posebno u prvom tromesečju. „Mogu se javiti i neočekivane promene raspoloženja. Možda se osećate razdražljivo, uznemireno ili jednostavno u očaju dok se vaše telo prilagođava hormonima trudnoće, koji se obično s vremenom smanjuju.

 Osećate se bolesno

Jutarnja mučnina je čest razlog koji navodi žene da urade test za trudnoću. Ali Đulija je sugerisala da bi mnogima možda nedostajali konkretni signali neko vreme jer nisu svesni da se mučnina može javiti u bilo koje doba dana. Rekla je: „To nije isključivo ujutru... stalni osećaj mučnine može se javiti tokom dana i noći, tako da nemojte odbacivati činjenicu da biste mogli biti trudni ako se mučnina javlja uveče. „Tačno vreme, učestalost i težina mučnine je različita za svaku ženu. Mučnina obično počinje da se javlja oko mesec dana u trudnoći, ali je ne doživljavaju sve žene.


Promene na grudima i bradavicama

Osetljive ili bolne grudi su jedan od prvih znakova trudnoće zbog niza hormonskih promena. Ali da li ste znali da može doći do promena i u izgledu grudi? Đulija je primetila da žene mogu da imaju „osećaj   peckanja, kao i da bradavice tamne i vene postaju vidljivije“. „Kako vaše telo počne da se prilagođava trudnoći, ovi simptomi bi trebalo da počnu da blede“, dodala je ona.
 


 


 
Komentari (0)
Loading