Svi pravimo ISTU GREŠKU sa kafom: Ovako zavaravate sebe, zato se osećate POSPANO

M. G. Vesti 26.02.2022 18:41 0

Koliko god vam delovalo da je popodnevna kafa, bezazlena, varate se.

zaljubljeni

unsplash.com

Reklo bi se da su danas retki oni koji kafu piju samo tokom jutra, kao prvi omiljeni napitak za razbuđivanje. Naravno, ovo važi samo za ljubitelje ovog napitka, ali sigurno vam se desilo da ste nakon posla, u toku dana ili večeri otišli sa dragom osobom i ponovo naručili kafu.

Kada osetimo da nam fali energije, obično posegnemo za šoljicom kafe, ne sluteći koja je po redu tog dana. Ipak, stručnjaci ističu da, iako se osećate pospano, trebalo da izbegavate kofein tokom popodneva. To ne znači da morate zauvek da se odreknete svog omiljenog napitka.

Zašto bi trebalo da je izbegnete?

Taj trom osećaj je verovatno posledica pada šećera u krvi, a ta druga šoljica kafe deluje samo kao zavaravanje. Kada pijete kofein, "veštački podižete nivo šećera u krvi i insulina, a zatim se ponovo spuštate", objašnjavaju nutricionisti.

Svi pravimo ISTU GREŠKU sa kafom: Ovako zavaravate sebe, zato se osećate POSPANO

pixabay

 

"Svaki put kada posegnete za kafom da vas na taj način stimuliše, osetićete se bolje sat do dva, a onda ćete se ponovo spustiti. I tako možete uzeti treću šolju i uzaludno nastaviti lošu naviku", kažu oni.

Ipak, kafa sama po sebi nije problem - ona obezbeđuje brojne fitonutrijente. Ukoliko tragate za zamenom svog omiljenog napitka, makar u cilju da ga pijete manje nego što ste navikli, potrebno je da izjednačite energiju. To ćete postići optimizujući vaše hranljive materije. Pobrinite se da doručak sadrži više vlakana i da ručak bude bogat tako što će vas dovoljno zasititi, jer ćete na taj način održati ravnotežu nivoa šećera u krvi i izbeći "nagli pad" u podne.

Možda ćete želeti da pronađete načine da održite nivo kortizola stabilnim.

Mnogi od nas koji osete taj popodnevni pad imaju, da tako kažem, krizu kortizola. Povišeni nivoi kortizola vremenom podižu šećer u krvi, što može doprineti tom podnevnom padu. Mnogi faktori mogu nenamerno da povećaju nivo kortizola, kao što su nedostatak sna, povećan stres, loša ishrana i slično, ali možete primeniti određene navike da održite te nivoe u ravnoteži.

Kako biste smanjili nivo hormona stresa, možete popiti zeleni čaj ili bilo koje citrusno piće.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading