Čaj koji čisti KRV i PLUĆA: Ovu biljku UVEK treba da imate u svojoj kući, travari se kunu u njenu moć, a evo šta još LEČI

Vesti 02.03.2022 21:16 0

Medveđi luk ili sremuš sadrži veliku količinu etarskih ulja, vredne minerale, soli, šećer, vitamin C, karotin, belančevine, masti i alicin

Čaj koji čisti KRV i PLUĆA: Ovu biljku UVEK treba da imate u svojoj kući, travari se kunu u njenu moć, a evo šta još LEČI

Shutterstock

 

Ukoliko protrljate bilo koji deo biljke među prstima, osetićete karakterističan miris belog luka. Kada pojedete listić sremuša, njegov glavni sastojak alin, pod uticajem kiseonika, pretvara se u alicin koji „miluje" kardiovaskularni sistem i pomaže da krvni sudovi ostanu mladi i elastični. U isto vreme, sprečava da se krv lepi za krvne sudove.

Sremuš što čisti organizam od toksina, ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Travari kažu da je dovoljan samo gram sremuša dnevno da podstaknete cirkulaciju i da vam krv normalno teče kroz vene. Hematomi i rane koje sporo zarastaju bivaju brzo izlečene ako se premažu svežim sokom od sremuša, a kupke sa njegovim lišćem smiruju nadraženu kožu, ekceme i dermatitis.

Glava - ublažava glavobolju, usporava proces starenja, štiti od moždanog udara, podiže opštu otpornost organizma.

Pluća - olakšava tegobe kod respiratornih bolesti, iskašljavanje i pražnjenje sinusa, pomaže kod gripa i prehlade.

Srce - jača srce i krvne sudove, prevenira kardiovaskularna oboljenja, arteriosklerozu, štiti od infarkta, reguliše krvni pritisak.

Krv - snižava loš holesterol i masnoće u krvi, čisti krvotok.

Stomak - smanjuje tegobe kod gastritisa i čira, podstiče lučenje supstanci koje štite sluzokožu želuca, pozitivno deluje protiv parazita, povoljno utiče na normalizaciju crevne flore, prevenira bolesti jetre i organa za varenje.

Sremuš se najčešće unosi kao salata, a postoji i u obliku sirupa, vina i esencijalnih kapi. Ono što je posebno zgodno kod ove biljke jeste da sama niče, te je možete brati kako u šumi, tako i zasaditi u svojoj bašti za bukvalno nula dinara.

Komentari (0)
Loading