UPOZORENJE LEKARA SPECIJALISTE Čaj od ove BILJKE ublažava bubrežne infekcije, ali podiže pritisak i zadržava VODU u organizmu!

K.Ć Vesti 03.03.2022 17:45 0

Visok krvni pritisak povećava rizik od srčanog udara

UPOZORENJE LEKARA SPECIJALISTE Čaj od ove BILJKE ublažava bubrežne infekcije, ali podiže pritisak i zadržava VODU u organizmu!

Shutterstock

Hipertenzija predstavlja vodeći faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, a povišen krvni pritsak je poznat i kao "tihi ubica". Povezuje se s genetikom, životnom dobi, nezdravim navikama: pušenjem, pojačanim konzumiranjem alkohola i energetskih napitaka, stresom i nedostatkom sna.

Iako je od presudne važnosti konsultovati lekara i promeniti životne navike, treba biti oprezan i sa prirodnim lekovima. Najnovija zdravstvena studija donosi da čaj od sladića, koji je poznat po brojnim lekovitim svojstvima, povišava pritisak.

Sladić se već godinama upotrebljava za ublažavanje respiratornih i bubrežnih infekcija, gastritisa, reumatskih oboljenja i čira na želucu. Ipak, doktor Žan-Pjer Falet sa Univerzitet Mekgil u Montrealu upozorava da i bljni proizvodi mogu biti štetni.

- Prevelike količine nekih biljnih proizvoda mogu imati nuspojave. Proizvodi koji sadrže ekstrakt korena sladića mogu podići krvni pritisak, izazvati zadržavanje vode i smanjiti nivo kalijuma ako se konzumiraju u prekomernoj količini - rekao je doktor, prenosi Mondo.

Normalna vrednost krvnog pritiska, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, je 120/80 mm živinog stuba za osobe starije od 18 godina. Kada "gornji" pritisak pređe 140, a "donji" 90 smatra se da je povišen krvni pritisak. 

Komentari (0)
Loading