Ova povrće smanjuje rizik od nastanka RAKA dvostruko: Naučnici utvrdili da je najbolja prevencija, a svima nam je na dohvat ruke

Vesti 07.03.2022 11:56 0

Hrana je naše gorivo, naša energija za dan, za život kroz koji nas gura.

Ova povrće smanjuje rizik od nastanka RAKA dvostruko: Naučnici utvrdili da je najbolja prevencija, a svima nam je na dohvat ruke

Shutterstock

Određene namernice utiču na naše zdravlje i organizam mnogo više nego što možete i da zamislite. Kada bismo izbacili nezdrave stvari iz ishrane, dvostruko bi umanjili rizik od nastanka zloćudnih bolesti. 

Naučni istraživači univerziteta ''Pen Stejt'' odlučili su da urade istraživanja i utvrde koja to hrana smanjuje rizik od raka.
Došli su do genialnog otkrića, da su pečurke baš te koje nam mogu biti najblji prijatelji u igrici zdravlja. 
Oni su utvrdili da osobe koje su jele 18 grama gljiva svaki dan, 45 posto su im manje šane da će oboleti od raka, što znači da je prevencija itekako moguća.

Veličanstvene pečurke

One sadrže vredne nutrijate, vitamine, antioksidante. Bogati su izvor belančevina, sličnog sastava kao i belančevina životinjskog porekla. Zamena mesa za pečurke u ishrani je itekako česta. Ovo je jedna jako retka namernica koja u sebi ima vitamin D, tj pečurke koje su izloženi UV zrakom, sadrži više od 100 posto preporučenog dnevnog unosa vitamna D.
Odličan su izbor selena, koji na telo deluje kao antioksidant, te štiti od oksidativnog stresa, što znači da je naš organizam i naše ćeliju su u zaštiti od zloćudnih organizama koji su tad kada se organizam u padu, najjači i u napadu.

Kad i koliko ih jesti?

Bilo bi poželjno jesti ih makar jednom nedeljno, ili 18 grama u toku dana. 
Još jedna studija je potvrdila da samo jedna porcija u toku nedelje, može smanjiti rizik od razdvoja karcinoma. Bavili su se proučavanjem muške populacije, te su utvrdili da oni koji su jeli pečurke i do 3 puta nedeljno, čak 17 posto manje imaju šane od razvoja raka prostate. 

Postoji bezbroj jednostavnih načina kako pečurke da spremite, jer su svakako ukusne.
Možete pečurke samo oprati, očistiti, pouljiti i ubaciti u tiganj na par minuta. Ukus je zagarantovan. 

Komentari (0)
Loading