Uradite JEDNOSTAVAN test sa rukama i otkrijte da li vam preti ova ozbiljna BOLEST

Vesti 12.08.2022 09:05 0

Koliko imate poteškoća sa nošenjem kesa iz prodavnice ili otvaranjem tegle, to može biti indikator rizika od demencije

ruke

Shutterstock

Demencija utiče na 50 miliona ljudi širom sveta, a lek još uvek ne postoji. Međutim, odlaganje javljanja ove bolesti za pet godina, bi potencijalno prepolovilo broj smrtnih slučajeva. 

Sada možete da saznate ukoliko ste u većem riziku od demencije u budućnosti, izvodeći jednostavan test koji meri snagu stiska ruke. 

Istraživači sa univerziteta iz Bristola su analizirali podatke više od 180000 ljudi, koji su prosečno imali 60 godina, a koje su pratili tokom nekoliko godina. Oni su kombinovali rezulate od 16 istraživanja koja su se bavila vezom između snage stiska ruke i rizika od loših kognitivnih ishoda. 

- Kognitivno oštećenje još nije preraslo u demenciju. Dok je Alchajmerova bolest vrsta demencije. Naši rezultati su pokazali da oni sa većim vrednostima snage držanja imaju smanjen rizik od razvoja kognitivnih oštećenja, demencije i Alchajmerove bolesti, u poređenju sa onima sa nižim vrednostima snage držanja - izjavio je glavni istraživač dr Setor K. Kunutsor.

Rizik je bio 42 procenta manji za kognitivna oštećenja; 27 procenata niže za demenciju i 32 procenta niže za Alchajmerovu bolest.

Istraživanja samo pokazuju da bi stisak ruke, brza i jeftina stvar, mogao potencijalno biti korišćen kao alat za identifikovanje pojedinaca koji su u riziku od loših kognitivnih ishoda. Naučnici iz Bristola su objasnili da je gubitak mišića povezan sa upalom, što može biti uzrok demencije. 

Slab stisak ruke je takođe znak krhkosti, što je najčešće povezano sa visokim šansama od hroničnih bolesti, kao što su demencija i srčani problemi. Takođe je moguće da sama demencija uzrokuje nižu sposobnost stiska ruke, čak i kada znaci nisu još očigledni.  

Kako da uradite test

Snaga stiska može se meriti raznim alatima i metodama i to kod kuće. Lekar obično meri snagu hvata ručnim dinamometrom, ali neke teretane u fitnes centrima takođe imaju jedan. 

Sve što treba da uradite je da stisnete mašinu svom snagom - obično tri puta svakom rukom. Zatim se izračunava prosečna ocena korišćenjem merenja obe ruke.

Za muškarce, obično želite čitanje od 105 i više, dok je za žene najmanje 57.

Poboljšanje snage stiska

Kao i svaki drugi mišić u telu, snaga stiska može oslabiti ako relevantni mišići ne rade. Najbolji način da zadržite snagu stiska je redovno vežbanje mišića na rukama i šakama. Na tržištu postoje neki uređaji po razumnoj ceni koji će vam pomoći, uključujući hvataljke za ruke i loptice za stres koje možete da koristite dok gledate TV.

Takođe možete kupiti debele gumene trake na mreži koje jačaju mišiće na prstima, zglobovima i podlakticama - a ne morate čak ni da napuštate sofu. Stavite traku preko vrhova prstiju jedne ruke i spojite vrhove prstiju. Zatim ih proširite što dalje jedno od drugog, izazivajući napetost na traki. Ponovite. 

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading