Štetnije i od ŠEĆERA, a vekovima mislimo da je ZDRAVO: Izbacite ovu namirnicu iz upotrebe dok vam nije napravila HAOS u organizmu

L. Vidović Vesti 08.03.2022 11:10 0

Šećer i masti smatraju se najnezdravijom hranom kada je zdravlje posredi, ali naučnici upozoravaju da ima nešto nezdravije od te dve namirnica – sojino ulje

Štetnije i od ŠEĆERA, a vekovima mislimo da je ZDRAVO: Izbacite ovu namirnicu iz upotrebe dok vam nije napravila HAOS u organizmu

Shutterstock

 

Reč je o jednom od najčešće korištenih biljnih ulja, a i polovinu biljnih ulja koja se proizvode u svetu čini upravo sojino ulje. Iako tu vrstu ulja ne morate imati u tekućem stanju na polici u kuhinji, ono je vrlo često sastojak gotove, prerađene hrane u konzervama i sličnim pakovanjima, piše Daily Mail.

Sojino ulje dugo se smatralo vrlo zdravim izborom, ali rezultati studije objavljeni u stručnom časopisu PLOS One ukazuju na niz razloga zbog kojih bi popularan sastojak kuvanja mogao ostaviti ozbiljne posledice na zdravlje pojedinca, gore i od šećera.

U sklopu istraživanja raznih vrsta prehrambenih navika, naučnici univerziteta u Kaliforniji sproveli su testiranje na laboratorijskim miševima. Dali su im hranu s 40 odsto masti, što je količina slična onoj koju konzumira većina Amerikanaca.

Jedna grupa dobivala je zasićene masti većinom iz kokosova ulja, a druga je hranjena namirnicama baziranim na nezasićenim mastima iz sojina ulja, kojemu je dodato kokosovo ulje. Druga grupa imala je istu količinu nezasićenih masti kakvu konzumira prosečan Amerikanac.

U sklopu dodatnih dveju dijetalnih planova naučnici su miševima dali dve verzije hrane bogate mastima s dodatkom fruktoze, šećera sadržanog u voću i u medu. Hrana svih četiri dijeta sadržala je isti broj kalorija, što znači da su naučnici mogli da procene stvaran učinak raznih vrsta ulja i fruktoze na organizam miševa.

Očekivali su da će miševi koji su jeli masti s fruktozom dobili najviše na težini te da će razviti najjaču otpornost na insulin, ali rezultati su ih iznenadili. Najviše su na kilaži dobili miševi iz grupe koja je jela hranu sa sojinim uljem, 9 odsto više od miševa koji su jeli masnu hranu s fruktozom, a čak 25 posto više od onih koji su jeli masti iz kokosova ulja.

Kod miševa koji su konzumirali sojino ulje premećene su masnija jetra i veća rezistencija na insulin. Voditelj studije Poonamjot Deol priznao je da su njega i kolege rezultati iznenadili, „posebno s obzirom na svakodnevna upozorenja o potencijalnoj ulozi šećera u sveprisutnoj epidemiji pretilosti“.

Australska nutricionitkinja Lyndi Cohen za časopis Femail je rekla da polovinu biljnih ulja koje se proizvode u svijetu čini upravo sojino ulje koje se, zbog niske cene koristi u puno prerađene i pakovane hrane.

Kad na proizvodu piše oznaka ‘biljna ulja’, to je većinom sojino ulje ili neka njegova komponenta. Cohen dodaje da se geni ljudske jetre ponašaju slično kao gena kod miševa, što znači da se studija može primeniti i na nas.

Komentari (0)
Loading