Oglasio se i Direktor Kliničkog centra Srbije: "Ovaj talas ima neke posebne karakteristike, klinička slika je mnogo teža nego što je bila u prethodnom"

Naj žena Vesti 04.09.2021 11:05 0

S obzirom da korona sve više i više "divlja" u našoj zemlji i medicinari redovno upozoravaju da je sve više hospitalizovanih, direktor Kliničkog centra Srbije dr Milika Ašanin progovorio je o trenutnoj epidemiološkoj situaciju

Oglasio se i Direktor Kliničkog centra Srbije: "Ovaj talas ima neke posebne karakteristike, klinička slika je mnogo teža nego što je bila u prethodnom"

Printscreen/Youtube

Gostujući u programu "RTS"-a, doktor je napomenuo da je situacija u Srbiji teška i da postoje tendencije da će se pogoršati.

- To apsolutno govore brojevi u našim kovid ambulantama i bolnicama. Što se tiče brojeva, situacija se od početka avgusta dramatično promenila i u našim ambulantama i u našim bolnicama. Tada smo u proseku imali šezdesetak pregleda, sada imamo oko 190, tada je primano osam do deset pacijenata u toku dana, sada primamo svakog trećeg. Iz takve situacije ide i mnogo više bolesnika u bolnicama.

Što se tiče kapaciteta Infektivne klinike doktor je rekao da su već 90 odsto popunjeni, a što se tiče kovid bolnice u Batajnici, popunjeno je dve trećine kapaciteta.

On se osvrnuo i ovaj talas epidemije, navodeći da je sada klinička slika obolelih mnogo teža.

- Ovaj talas ima neke svoje posebne karakteristike. Odmah da kažem i podvučem, uglavnom su to pacijenti koji su nevakcinisani i ovu priliku koristim da opomenem sve naše građane o neophodnosti vakcinacije. Klinička slika je mnogo teža nego što je bila u prethodnom talasu i želim da kažem jednoj kategoriji pacijenata, to su pacijenti ispod 50 godina koji nisu vakcinisani. Ti pacijenti posle ovih godinu i po i više su uglavnom pacijenti koji imaju problem sa shvatanjem neophodnosti vakcinacije. Oni se uglavnom sami leče, onda se leče u privatnim ordinacijama, pa se u pogoršanju svoje bolesti pojavljuju između petog i desetog dana, imaju teške kliničke slike, bolest je ozbiljno uznapredovala i ti pacijenti su nam veliki problem.U ovom momentu oni su preko 50 odsto hospitalizovanih - rekao je dr Ašanin u programu "RTS"-a.

Ovom prilikom direktor Kliničkog centra Srbije napomenuo je da je trenutno oko 22 odsto pozitivnih u odnosu na broj testiranih, dok je pre samo mesec dana situacija bila znatno bolja i tada je u "Vatrenom" oku procenat pozitivnosti bio oko pet odsto.

Komentari (0)
Loading