Nikako ne možete da SMRŠATE: Možda je glavni krivac JETRA!

Vesti 11.03.2022 08:30 0

Pazite na Ishranu, vežbate, unosite dovoljno tečnosti ne jedete slatko, ali kilogrami i dalje stoje

Nikako ne možete da SMRŠATE:  Možda je glavni krivac JETRA!

Shutterstock

Ovo je definitivno frustrirajuća situacija i sigurno je da već mislite da su krivi hormoni ili spor metabolizam.

Ali da li smo ikada okrivili jetru?

Preopterećena jetra je glavni krivac zašto ne gubimo kilograme Najveći organ u našem telu obavlja mnogobrojne važne funkcije kao što su:

Metabolizam ugljenih hidrata, proteina i masti Stvaranje žuči – važno za izlučivanje toksina iz tela.

Metabolizam vitamina i minerala – jetra u velikim količinama pohranjuje vitamine A, D, E i B12, a u manjima vitamin K i folnu kiselinu. U jetri se u znatnim količinama skladišti i gvožđe.

Metabolizam hormona – jetra je iznimno važno mjesto u razgradnji hormona. Insulin, glukagon, hormon rasta, glukokortikoidi, estrogeni i parathormon pretežno se inaktivišu u jetri. Ako jetra ne radi “normalno”, masti se ne izlučuju iz organizma. Uz to, metabolizam se usporava.

Kako vratiti jetru u punu snagu?

Sad kad smo možda otkrili glavnog krivca, neophodno je da  poduzmemo određene korake koji će očistiti jetru i tako nam pomoći da naš trud konačno bude nagrađen. Međutim, čišćenje jetre je proces koji se mora odvijati kontinuirano, pa ga morate na jednostavan način uvrstiti u svoj životni stil.

To znači da vam nekoliko bljutavih zelenih "detox" napitaka neće  pomoći. Umesto toga, radije usvojite promenite stil i uvrstite antioksidanse u ishranu

Zahvaljujući njima, jetra će se puno lakše boriti sa svim „napadačima iz spoljnog sveta“ i tako bez većih problema koristi svoj potencijal za detoksikaciju organizma kao i metabolizam masti. Zato se na vašem jelovniku mora naći hrana koja se smatra izvrsnim izvorom antioksidansa i nudi konkretnu potporu jetri, a to su: kurkuma, đumbir, borovnice, brusnice, artičoke, luk, spanać, jagode, kakao i orahe.

 

Komentari (0)
Loading