5 poza za lečenje emocionalnog bola i smirivanje uma

Kristijana Ćaćić Vesti 01.07.2021 15:26 0

Joga se vežba hiljadama godina da bi ojačala i ujedinila um, telo i dušu

5 poza za lečenje emocionalnog bola i smirivanje uma

Shutterstock

Kada um i duša postanu van ravnoteže, to utiče i na telo. Zauzvrat, fizičko zdravlje može uticati i ojačati mentalno zdravlje osobe. Njih dvoje su toliko povezani da mnogi lekari i terapeuti predlažu vežbanje kao delimični režim za ljude koji pate od anksioznosti i depresije. Međutim, onima koji se osećaju depresivno često je teško započeti rutinu vežbanja, jer se neuravnoteženo telo i um mogu osećati bezvoljno i nedostaje im energije.

Za one koji kreću na put emocionalnog ili duhovnog isceljenja, joga nudi poze koje vam mogu usredsrediti i umiriti um. Ove poze mogu se koristiti kao trenutne strategije suočavanja za ublažavanje anksioznosti ili se mogu ugraditi u postojeće rutine radi maksimalnog efekta.

Dečija poza / Balasana **

5 poza za lečenje emocionalnog bola i smirivanje uma

Shutterstock

 

Tako je lako, dete bi to moglo! Za one koji su novi u jogi, detetova poza je odličan uvod u umirujuće blagodati njenih poza. Obično je poza deteta rezervisana kao jedna od poslednjih poza u ritmu joge koja oslobađa napetost; ali za nekoga ko se bori da povrati fizičku kontrolu tokom napada panike, detetova poza može doneti osećaj smirenosti, udobnosti i fokusa. Usredsredite se na duboko disanje.

Laka poza / Sukhasana **

5 poza za lečenje emocionalnog bola i smirivanje uma

Shutterstock

 

Iako je jednostavan, mentalni fokus je potreban da bi se održao stav i disanje poze, što ga čini idealnim i za preventivne rutine i za rutinu suočavanja sa onima koji osećaju teskobu. Oni koji se osećaju raseljeno ili zbunjeno mogu pažljivo koristiti Easi Pose zamišljajući telo kao ukorenjeno u zemlju.

Poza mačke i krave / Marjariasana **

5 poza za lečenje emocionalnog bola i smirivanje uma

Shutterstock

 

Da bi Mačka / Krava bila efikasna, važno je dozvoliti da se vaš um potpuno upije sitne promene koje se odvijaju u energiji vašeg tela dok se prebacujete između njih. Počevši na sve četiri, udahnite dok gledate prema nebu, otvarajući prsa i srce. Dok izdišete, zaokružite ramena i stavite glavu među ramena. Ovo je oživljavajuća poza koja će vam nežno masirati donji deo leđa, što je čini savršenom za svakoga ko se oseća umorno ili mentalno zamagljeno nakon dugog dana u kancelariji.

Poza skakavaca / Salabhasana (uparen sa psom nadole / Adho Mukha Svanansana ) **

5 poza za lečenje emocionalnog bola i smirivanje uma

Shutterstock

 

Poza skakavaca može se koristiti za ublažavanje efekata hronične depresije i njenih efekata na telo. Poza otvara srce, jača držanje tela, revitalizuje nivo energije, pomaže u varenju i ublažava bolove u leđima. Za nekoga ko oseća fizički umor od stresa zbog emocija, skakavac je divan prirodni lek.

Da biste pristupili Pozi skakavaca, ležite ničice na prostirci, ruku pored sebe, dlanova prema gore. Na izdisaju podignite ruke, prsa, glavu i noge od tla. Dlanovi mogu ostati okrenuti nagore ili ih možete sklopiti iza leđa. Ako imate problema sa podizanjem ruku, dlanove možete spustiti na prostirku i podići grudi, glavu i noge. (Ovo je vrlo slično pozi Kobre .) Vodite računa da glava bude u ravni s vratom. Ako vam se vrat oseća napetim, pokušajte da pogledate dole.

Savasana

5 poza za lečenje emocionalnog bola i smirivanje uma

Shutterstock

 

Svaka joga rutina treba da se završi u Savasani , koja se naziva i lešom , ova poza ne zahteva fizičko kretanje, već zahteva intenzivnu povezanost uma i tela. Ležeći na leđima dlanovima okrenutim ka gore i zatvorenim očima, jednostavno se usredsredite na svoje disanje i telo. Sada je vreme da se eliminiše sva napetost mišića. Počevši od nožnih prstiju, usredsredite energiju svog uma na potpuno opuštanje svakog dela tela. Nastavite onoliko koliko je potrebno vašem telu i umu da postignu zvučnu smirenost. Zatim započnite testiranje mišića kao da je prvi put, migoljite prstima i na kraju savijte kolena da stoje. Ovo je posebno korisno za one koji se probude sa napadima panike usred noći ili kojima je teško da smire um na kraju dana.

Komentari (0)
Loading