Apsolutni HIT kod žena: Nordijska dijeta je PREVENCIJA za mnoge bolesti, a možete smršati TRI kilograma za sedam dana

M. G. Vesti 11.03.2022 10:20 0

Jedna od najpopularnijih dijeta je upravo Nordijska dijeta.

Apsolutni HIT kod žena: Nordijska dijeta je PREVENCIJA za mnoge bolesti, a možete smršati TRI kilograma za sedam dana

pixabay

Idealna je ako želite da izgubite višak kilograma, ali i ako želite da se zdravije hranite i tako pozitivno utičete na svoje psihičko i fizičko zdravlje. Nutricionisti smatraju da je ovaj način ishrane jedan od najzdravijih, jer se bazira na zdravim namirnicama i nikako nije restriktivan.

Šta je Nordijska dijeta?

Ova dijeta je stvorena kada su zdravstveni stručnjaci shvatili da zemlje u severnom delu Evrope imaju mnogo niži nivo gojaznosti, od Amerike. Pa se iz tog razloga ova dijeta bazira na tradicionalnoj kuhinji iz Finske, Danske, Švedske, Norveške i sa Islanda.

Jedna od olakšavajućih okolnosti je to što ova dijeta nije restriktivna, ne moraju da se broje kalorije i ne postoji ograničenje u korišćenju, ako želite možete se do kraja života ovako hraniti. Način ishrane je baziran na povrću, sezonskoj hrani, mršavim proteinima, kompleksnim ugljenim hidratima i zdravim mastima.

Takođe, potrebno je da što više jedete zdravu i organsku hranu, izbacite prerađenu hranu sa aditivima i pripremate hranu kući.

Nordijska dijeta može vrlo lako da se primeni i kod nas jer se skoro svaki obrok planira oko zimskog povrća koje je trenutno u ponudi, kao što su kupus, kelj, prokelj i brokoli. Dodatak jelima uvek mogu biti jaja i riba. Takođe ono što je veliki plus ove dijete je to što se ishrana bazira na sezonskoj hrani, pa vam neće stvarati dodatni trošak.

Hrana i piće koje treba izbegavati su šećer, sokovi puni šećera, mesne prerađevine, brza hrana, hrana sa aditivima. Hrana koju možete jesti, ali retko jeste crveno meso. Hrana koju možete jesti u većim količinama divljač, jaja, sir, jogurt.

Hrana koju možete da jedete: rečna riba i morski plodovi, svo povrće, svo voće, orašasti plodovi i semenke, ražani hleb, brašna od celog zrna, mlečni proizvodi sa niskim procentom masti, sveži i suvi začini, ulje od uljane repice.

Primer trodnevnog jelovnika

Dan I

• Doručak: Kaša od ovsenih i raženih pahuljica sa brusnicama

• Ručak: Burgeri od cvekle sa svežom salatom

• Večera: Salata od krastavaca, zelene salate, ukiseljenje cvekle, sa kuvanim jajima, belim lukom i dimljenim lososom

Dan II

• Doručak: Mafini od raženog brašna sa brokolijem i golicom

• Ručak: Krem čorba od praziluka i spanaća

• Večera: Bakalar pečen u rerni sa prokeljom i brokolijem

Dan III

• Doručak: Sutlijaš sa cimetom

• Ručak: Pečena piletina sa grilovanim povrćem

• Večera: Krem čorba od krompira sa dimljenim lososom

Prednosti Nordijske dijete

Uz pomoć ove dijete ćete moći da izgubite višak kilograma, ali i da održavate željenu kilažu. Smanjuje rizik od mnogih hroničnih oboljenja i smanjuje krvni pritisak. Normalizuje nivo holesterola u krvi i povoljno utiče na prevenciju dijabetesa tipa 2 i insulinsku rezistenciju. Odličan je način da izbacite prerađenu i hranu punu aditiva iz svoje ishrane.

Mane Nordijske dijete

Ukoliko prestanete sa ovim načinom ishrane ili ga se ne budete pridržavali moguće je da će vam se kilogrami vratiti. Ne postoje određene grupe ljudi kojima se ovakav način ishrane ne preporučuje. Naravno ukoliko ste alergični na neke od namirnica koje su preporučene u ovoj dijeti, njih treba izbaciti i zameniti sa odgovarajućim alternativama. Kao i uvek, pre bilo kakvog započinjanja nove dijete ili menjanja celokupnog načina ishrane, obavezno se konsultujte sa svojim izabranim lekarom ili nutricionistom. Oni će najbolje znati da li je ovakav tip ishrane dobar za vaše zdravlje ili ne.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading