Sprečite ANEMIJU uz ove tri namirnice: Često zaboravljamo da ih uvrstimo u ishranu, a GVOŽĐE u njima JAČA celo telo

M. G. Vesti 12.03.2022 08:30 0

Tri biljne namirnice koje su bogate gvožđem - obavezno ih uključite u svoju ishranu.

Sprečite ANEMIJU uz ove tri namirnice: Često zaboravljamo da ih uvrstimo u ishranu, a GVOŽĐE u njima JAČA celo telo

Unsplash

Kada organizmu nedostaje gvožđe obično se u početku ne javljaju nikakvi simptomi, ali ako ne nadoknadite nivo gvožđa, ovo stanje se može pretvoriti u anemiju i izazvati razne zdravstvene probleme. Glavni simptomi su: slabost, umor, kratak dah, bledilo, pospanost, gubitak apetita, lupanje srca i glavobolja. Nedostatak gvožđa takođe doprinosi smanjenom imunitetu i visokom riziku od infekcija.

Uglavnom se kao izvor gvožđa ističe meso, ali postoje i biljne namirnice koje su bogate ovim neophodnim elementom za naš organizam. Posebno se ističu sledeće 3 namirnice:

Spanać - Tako bogat skup hranljivih materija, kao u spanaću, je retkost. Sadrži folnu kiselinu, lutein, beta-karoten, kalcijum, vitamine A i E. Pored toga, 100 g proizvoda nadoknađuje 15% dnevne potrebe za gvožđem. Važno je da kupujete organski spanać i da ga ne kuvate previše kako ne bi izgubio hranljive sastojke.

Mahunarke - Ova namirnica je posebno neophodna vegetarijancima i veganima. Mahunarke su jedan od najboljih biljnih izvora gvožđa. Leblebije, grašak, sočivo, pasulj, soja - izaberite omiljenu i uživajte u zdravom i hranljivom obroku. Jedna šolja kuvanog sočiva sadrži 6,6 mg gvožđa, a pola šolje kuvanog pasulja dovoljno je da ispuni 10% dnevnih potreba za ovim elementom. Pored toga, mahunarke pružaju duži osećaj sitosti i omogućavaju da smanjite unos kalorija .

Seme bundeve može biti idealna opcija za užinu. 100 g sadrži 9 mg gvožđa, odnosno polovinu preporučene dnevne doze, ali je važno da ga jedete u umerenim količinama. U suprotnom, semenke bundeve mogu izazvati probleme sa gastrointestinalnim traktom. Porcija od 100 grama daje telu 559 kcal. Da biste povećali nivo gvožđa bez štete po zdravlje, dodajte malu šaku semenki u salatu, kašu ili supu.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading