Jedete šta god ŽELITE, a kilogrami NESTAJU: Probajte dijetu 8 sati koju MNOGI praktikuju i ODUŠEVLJENI su rezultatima

M. G. Vesti 13.03.2022 08:30 2

Osmosatna dijeta (dijeta 8 sati) je je plan za mršavljenje Davida Zinčenka i Pitera Mura koji su izneli u knjizi „Osmočasovna dijeta: Gledajte kako kilogrami nestaju, dok jedete šta želite“.

Mršavljenje

Shutterstock

Uz ovu dijetu, David obećava čitaocima da mogu izgubiti gomilu kilograma i da jedu sve što požele. Nije li ovo san svakog ljubitelja hrane? Ima jedna začkoljica. Možete jesti samo u jednom vremenskom intervalu koji traje tačno 8 sati, a izvan njega nema jela.

Inače, ovakav koncept nije nov i do sada je postojalo više dijeta koje su zagovarale smenjivanje posta i normalne ishrane s tim da su imale ograničeni vremenski okvir (nedelju – dve dana). I zato se i ova kao i slične dijete baziraju na teoriji da je ljudsko telo dizajnirano za razdoblja obilnijeg hranjenja i zatim razdoblja posta tj. neunošenja hrane.

Znači, postoje ciklusi od 8 sata kada se jede bukvalno sve, a zatim ciklus od 16 sati kada se ništa ne jede. I tako svaki dan. Tokom 16 sata ljudsko telo treba biti usmereno na oporavak i odmor, a ne stalno varenje hrane.

Kada je idealnih 8 sati za jesti?

Već smo naučili da se u toku 24 sata samo u jednom intervalu od 8 sati konzumira hrana. E sada, pitanje je koji je osmočasovni period najbolji za nas? Velika većina dijetalaca zagovara da je idealan period od 9 do 17 sati. U praksi i period od 8 do 16 ili 10 do 18 nije neuobičajen. Koji god period da izaberete: jedina i osnovna stvar je da u okviru njega pojedete sve planire dnevne kalorije! Dakle, vremenski interval se može prilagoditi u zavisnosti od vašeg dnevnog rasporeda i čak može biti različit u različitim danima u toku nedelje. Dijetu treba početi sa bar 3 dana nedeljno osmočasovnog rasporeda unosa hrane a tokom vremena i ličnog osećaja povećati do svih 7 dana.

Ako doručak kasni

Realna situacija: Od silnih obaveza niste stigli da „uhvatite“ vreme za doručak i početak osmočasovnog perioda hranjenja. I tu postoji rešenje: popijte čaj ili kafu i kada vam se ukaže slobodno vreme krenite sa vašim osmosatnim ciklusom hranjenja. Dakle, ne možete da jedete pre 10 sati ujutru? Ništa strašno, u 8 popijte nešto od gore spomenutog, završite obaveze i u 10 počnite sa doručkom.

Jedite šta god želite

Za razliku od drugih dijeta, kod ove su grickalice dopuštene i mogu se jesti često u okviru osmočasovnog perioda. Ipak, zdrava logika i ovde govori da treba ipak biti kritičan kod izbora i birati zdravije i kvalitetnije grickalice (recimo, bolje je jesti pečene semenčice i orašaste plodove kao i suvo voće nego slane štapiće, čips i sl.) Generalne preporuke važe i ovde – uvek je bolje konzumirati što prirodnije namirnice a smanjiti industrijski proizvedene. Dijeta 8 sati je na strani što prirodnije prehrane.

Primer jelovnika za jedan dan

Po ustajanju: voda, kafa ili čaj

Doručak u 10 sati:

musli, čaša mleka, jedna voćka ili
kajgana, tost, kafa/čaj;

Užina (kada želite): Slatkiš od ekspandirane žitarice (recimo Bonžita i sl.)

Ručak (kada želite): 2 parčeta pice, domaći čips ili pomfrit, 1 jabuka;

Užina (kada želite): 1 kolač ili 1 sladoled ili voćka po izboru;

Večera u 18 sati: Grilovano belo pileće meso, 2 kuvana krompira prelivena kašikom putera, pareni brokuli, sladoled.

8 minuta vežbanja

Autori dijete preporučuju 8 minuta vežbanja svakoga dana. Ipak, izgleda da je u pitanju čist fazon da sve bude u znaku broja 8 ali, eto da i to napomenemo.

Dijeta 8 sati iskustva

Iskustva pri korišćenju ove dijeta mogu se razlikovati od osobe do osobe u zavisnosti od broja godine, početne kilaže, brzine metabolizma i opšteg stanja tela. Svakako, možete pogledati dijeta 8 sati iskustva i videti šta su ovi ljudi konkretno jeli tokom svih 8 sati…

BONUS VIDEO

Komentari (2)
Loading
Tanja
13.03.2022 16:36

Jedite šta hod hoćete,a pritom su dali jelovnik!?Kako onda da se jede šta se hoće.Kontradiktorni ste.Hahaha😂😂😂

Joja
23.03.2022 19:43

@Tanja - To je primer jelovnika. Mozes da sastavis svoj kako hoces. Ja probala stvarno radi.😁