Ako ste nekada uzeli da pijete JABUKOVO SIRĆE, ne zaboravite na DVE nuspojave: Kad ovo čujete dvaput ćete razmisliti pre nego što ga uzmete

L. Vidović Vesti 15.03.2022 18:12 0

Daleko od toga da jabukovo sirće nije zdravo, ali pre nego što navalite na njega, nešto ipak treba da znate

Sirće

Shutterstock

 

Mnogi hvale jabukovo sirće, tvrdeći da ima dobar uticaj na zdravlje, ali i da pomaže u mršavljenju. Kada se pomene da nešto dobro utiče, ljudi su skloni da to malo preuveličaju i možda uzimaju ovog sirćeta više nego što bi trebalo, a da pritom ne znaju da ono može da ima i dva neželjena efekta.

Stomačni problemi

Čak i male količine jabukovog sirćeta – manje od 30 mililitara – mogu da izazovu neke stomačne probleme, pokazala je jedna studija.

Za potrebe studije koja je objavljena u "Međunarodnom žurnalu gojaznosti", učesnici su uz doručak konzumirali napitak koji je sadržao 25 mililitara jabukovog sirćeta, a druga grupa je pila kontrolni napitak koji nije sadržao sirće.

Dobra strana je da oni koji su uzimali napitak sa jabukovim sirćetom prijavili manji apetit, ali loša strana je što su imali mnogo više problema sa mučninom i varenjem nego oni koji su pili kontrolno piće.

Oštećenje zubne gleđi

Odavno je poznato da kiseli napici mogu da oštete zubnu gleđ, zbog visokih nivoa ugljene i limunske kiseline. Neke studije su pokazale da sirćetna kiselina, koja je u najvećoj meri prisutna u jabukovom sirćetu, može da ima isti efekat.

Studija koja je sprovedena u kliničkoj laboratoriji je pokazala da kada se umnjak potopi u različite vrste sirćeta gubi između jedan i 20 odsto minerala za samo četiri sata. Ova studija je sprovedena u laboratoriji, što znači da rezultati možda nisu isti u ljudskim ustima, ali je činjenica da sirće ima potencijal da ošteti zubnu gleđ.

Komentari (0)
Loading