Potvrđeno je ZAŠTO je baš OVO najzdravije voće na svetu: Smanjuje rizike od RAZLIČITIH bolesti, dostupno je u svako doba godine, a cena je zanemarljiva

Vesti 08.08.2022 12:55 0

Nema osobe na svetu koja nije čula za jabuke, a retki su i oni koji ih ne vole u nekom obliku. Postoji mnoštvo benefita konzumiranja jabuka, a nema lekara i nutricioniste koji se neće složiti sa time da je dobro svakoga dana pojesti makar po jednu jabuku

Potvrđeno je ZAŠTO je baš OVO najzdravije voće na svetu: Smanjuje rizike od RAZLIČITIH bolesti, dostupno je u svako doba godine, a cena je zanemarljiva

Shutterstock

Zdrava prehrana vrlo je popularna tema u poslednjih nekoliko godina. Svi smo kolektivno više počeli razmišljati o tome šta jedemo te odakle dolazi hrana koju jedemo. Postajemo više svesni kako namirnice koje svakodnevno unosimo imaju uticaj na naše telo.

Nema osobe na svetu koja nije čula za jabuke, a retki su i oni koji ih ne vole u nekom obliku. Postoji mnoštvo benefita konzumiranja jabuka, a nema lekara i nutricioniste koji se neće složiti sa time da je dobro svakoga dana pojesti makar po jednu jabuku.

Ne ljuštite jabuku!

Jabuke u svojoj kori čuvaju 2/3 vlakana koji su vam potrebni za probavu. Osim vlakana, kora jabuke sadrži antioksidante koji štite vaš organizam od karcinoma, bolesti srca i moždanog udara. Ako brinete o tome da li se u kori nalazi previše pesticida, potrudite se da je dobro operete pre nego da je oljuštite.

Izbegavajte seme jabuke!

Koliko je jabuka zdrava, toliko njeno seme nije. Štaviše, koštice jabuka su otrovne i ne bi trebalo da ih jedete. Nemojte brinuti ako vam tu i tamo po koje seme promakne, ali je važno da ga ne jedete u većim količinama. Seme jabuke sadrži amigdalin. Ovo jedinjenje u telu postaje cijanid i u većim količinama može biti opasno.

Jabuke pomažu u prevenciji brojnih bolesti

Svima je jasno da u 21. veku srećom postoje brojne terapije i lekovi kada do neke bolesti dođe. Nemojte se zavaravati raznim prirodnim metodama poput samo korekcije ishrane ili neproverenih, spravljnenih preparata. Ipak, izbalansirana ishrana bogata voćem, između ostalog, je jedan od ključnih preduslova pravilnog rasta, razvoja i održavanja zdravlja ljudi.

Jabuke dokazano smanjuju rizik od pojave teških bolesti, te rezultati naučnih istraživanja preporučuju da se svaki dan pojede bar jedna jabuka. Takođe, bogata je vitaminom C, koji je potreban za obnovu imunološkog sistema. U prosečnoj jabuci ima oko osam miligrama vitamina C, što je 14 odsto od dnevne potrebe.

Pozitivno utiče na zdravlje krvnog sistema smanjujući rizik od stvaranja ugrušaka i moždanog udara, dok sok od jabuke može smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti i unaprediti intelektualne funkcije. Ovo voće koristi zdravlju i funkciji disajnog sistema te smanjuje rizik od pojave astme i bronhijalnu osetljivost.

Žene koje jedu najmanje jednu jabuku dnevno imaju za 28 odsto manje izgleda da razviju dijabetes tipa 2. Jabuke su bogate vlaknima i antioksidansom antocijaninom, koji otapa šećer u krvi - zbog toga se smatraju najzdravijim voćem na svetu.

- U pogledu zdravlja naših creva, još uvek ne znamo je li veća količina bakterija povoljnija, ali ovo je zanimljivija studija koja će nas, nadam se, navesti na detaljniju istragu delova hrane koje inače imamo naviku da bacamo, s toga se jabuka smatra najzdravijim voćem -  rekla je glavna medicinska dopisnica ABC News-a, dr. Dženifer Ašton.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading