Proverite vaše OČI: Jednostavna promena može da bude prvi simptom demencije!

Vesti 16.03.2022 19:40 0

Stručnjaci tvrde da oči predstavljaju metaforički prozor u naš mozak

Proverite vaše OČI: Jednostavna promena može da bude prvi simptom demencije!

Shutterstock

Oni takođe misle i da jednostavna promena na očima može da  ukaže na rizik od nastanka Alchajmerove bolesti.

Alchajmerova bolest je najčešći tip demencije i utiče na pamćenje, razmišljanje i ponašanje. Rani simptomi stanja uključuju gubitak pamćenja i konfuziju. Istraživanja su ranije otkrila da simptomi kao što su umor, gubitak sluha i poremećaji spavanja mogu predvideti rizik od ovog stanja. Sada su lekari na Novom Zelandu otkrili da jednostavna promena oka takođe može biti ključ za rano otkrivanje demencije.

Njihovo istraživanje sugeriše daje stanjivanje mrežnjače  tokom srednjeg doba verovatno pokazatelj kognitivnih performansi u njihovom ranom odraslom životu. Retina je osetljivo tkivo koje oblaže zadnji deo oka i posmatranje ovoga u ranom dobu moglo bi pomoći lekarima da rano otkriju Alchajmerovu bolest. Stručnjaci su rekli da bi ovo rano evidentiranje promena moglo biti ključno, jer oni koji žive sa Alchajmerom i očnim problemima mogu doživeti pojačan osećaj konfuzije ako im je vid oštećen. 

-Nadamo se da će veštačka inteligencija moći da napravi sliku mrežnjače osobe i utvrdi da li je ta osoba u opasnosti od Alchajmerove bolesti mnogo pre nego što počne da pokazuje simptome i kada postoji mogućnost lečenja za ublažavanje simptoma - rekla je dr Baret-Jang.

- S obzirom na to da nismo bili u mogućnosti da lečimo uznapredovalu Alchajmerovu bolest i da je globalna prevalencija bolesti u porastu, mogućnost da identifikujemo ljude u pretkliničkoj fazi, kada još uvek imamo priliku da intervenišemo, je zaista važna- dodala je doktorka.
 

Komentari (0)
Loading