Dokazano je da ova hrana SKRAĆUJE život: Ove TRI namirnice jedite OPREZNO, postoji veliki rizik od kardiovaskularnih bolesti i SMRTNOG ishoda

M. G. Vesti 17.03.2022 14:25 0

Istraživanje koje je trajalo 32 godine, a koje sproveo Medicinski fakultet Univerziteta Penstejt u Pensilvaniji pokazalo je koje bi namirnice trebalo da konzumirate s oprezom.

Dokazano je da ova hrana SKRAĆUJE život: Ove TRI namirnice jedite OPREZNO, postoji veliki rizik od kardiovaskularnih bolesti i SMRTNOG ishoda

Shutterstock

Potencijalna opasnost leži u činjenici da govedina, piletina i mlečni proizvodi sadrže sumporne aminokiseline.

Studija je pokazala da konzumiranje velike količine tih kiselina može da dovede do većeg rizika od kardiovaskularnih bolesti, pa čak i smrtonosnog ishoda.

Kad su istraživači pregledali rezultate gotovo 120.700 učesnika iz dve dugotrajne studije, primetili su da oni koji su uzimali dvostruko veću količinu sumpornih aminokiselina od one koja se smatra razumnom imaju 12 odsto povećan godišnji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i 28 odsto povećan rizik od umiranja od tog stanja tokom 32-godišnjeg razdoblja istraživanja.

Takođe su otkrili da najveći dio sumpornih aminokiselina dolazi iz hrane poput govedine, piletine i mlečnih proizvoda.

- Novo istraživanje ističe da je ishrana bogata životinjskim belančevinama povezana s lošijim zdravljem. A tipična američka ishrana sadrži previše te hrane - kaže nutricionistkinja Lisa Jang.

- Studija takođe pokazuje da bi ishrana koja je zdrava za srce trebalo da uključuje više voća i povrća, kao i biljne proteine poput graška i orašastih plodova umesto mesa i mlečnih proizvoda.

Nije potrebna eliminacija ove hrane

- Ne moramo da eliminišemo hranu bogatu sumpornim aminokiselinama, poput mesa i mlečnih proizvoda, ali bi trebalo da se usredsredimo na stvaranje zdravih obrazaca ishrane - kaže Jangova.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading