NAJOTROVNIJE POVRĆE: Toliko u sebi ima PESTICIDA, da vam se u organizmu mogu nakupiti OTROVI, ne jedite ga ako ne raste u vašoj bašti

Vesti 19.03.2023 17:45 0

Švedski naučnici su dokazali da se insekti, fungicidi i regulatori rasta biljaka mogu nakupiti u telima dece i odraslih

NAJOTROVNIJE POVRĆE: Toliko u sebi ima PESTICIDA, da vam se u organizmu mogu nakupiti OTROVI, ne jedite ga ako ne raste u vašoj bašti

Shutterstock

 

Izbegavanje konzumiranja voća i povrća koji su najviše tretirani pesticidima je korak ka zdravijem životu. Kupovina organskih namirnica je klimav teren jer danas nama nisu dostupni proizvodi koji su 100 odsto organski.

Švedski naučnici su dokazali da se insekti, fungicidi i regulatori rasta biljaka mogu nakupiti u telima dece i odraslih.

Međutim, ako samo dve nedelje ne unosimo u organizam hranu koja je zagađena pesticidima, nivo ovih toksina u našem telu pada na nulu.

Evo zašto je važno da izbegavamo hranu tretiranu pesticidima:

Zdravlje mozga: U dokumentima iz 2008. godine se navodi da se brojni pesticidi smatraju neurotoskinima koji mogu da utiču na mozag sisara i ljudi. Istraživanja su pokazala da postoji jaka povezanost između izloženosti pesticidima i Parkinsonove bolesti - hroničnog i progresivnog poremećaja kretanja.

Rizik od raka: Tokom 2015. godine, Međunarodna agencija za istraživanje raka, obavestila je javnost da glifosat - najčešće korišćeni pesticid na svetu.

U izveštaju iz 2011. godine otkriveno je da je glifosat između 60% i 100% uzroka zagađenja vazduha. U Evropi, preko 40% podzemnih voda je pozitivno na glifosat, a Nemci su ovaj pesticid našli u ljudskom urinu. Glifosat je pronađen i u krvi ljudi pa čak i u majčinom mleku.

Zdravlje dece: Deca su podložnija toksinima od odraslih. Američka akademija za pedijatriju je upozorila da je izloženost pesticidima u ranom uzrastu povezana sa rakom kod dece, smanjenom kongitivnom funkcijom i problemima u ponašanju. Istraživanja su pokazala da predškolska deca izložena pesticidima imaju manju izdržljivost, lošiju koordinaciju očiju i lošiju kratkoročnu memoriju od dece koja nisu bila izložena istom nivou toksina.

Da bi se smanjio rizik od ovih bolesti, preporuka je da se izbegava kupovina ovog povrća, osim ako nije organsko ili uzgajano u vašoj bašti:

1.Celer

2. Spanać

3. Paradajz

4. Čeri paradajz

5. Krastavac

6. Paprika babura

Komentari (0)
Loading