Nokti su ogledalo ZDRAVLJA: Obratite pažnju na ove PROMENE i saznajte šta vam TAČNO poručuju

Vesti 21.03.2022 09:54 0

Kada nokatna ploča promeni normalnu boju, to može biti odlika neke disfunkcije u organizmu.

Nokti su ogledalo ZDRAVLJA: Obratite pažnju na ove PROMENE i saznajte šta vam TAČNO poručuju

Shutterstock

Zdravi nokti su glatki, bez listanja, blago zakrivljeni sa prirodnom ružičastom bojom. Ta boja nam pokazuje da imate dovoljno vitamina i minerala u telu i da  ste vi zdravstveno dobro. Dok žuti i nokti koji se listaju mogu ukazivati na to da vam fale vitamini, ili da vam je neki organ nije u najboljem stanju. 

Postoji mogućnost da ako previše koristite lak za nokte ili aceton ili pak druge neke kozmetičke usluge, ploča vam može biti oštećena od toga. 

Žuti nokti 

Nokti mogu poprimiti žutu boju nakon tamnijeg laka, ali ovo je često znak i neke gljivične infekcije. Ovo uglavnom nije neki teži problem, ali svakako se posavetujte u apoteci kada da ih što efikasnije uklonite. Žućkasta boja može biti znak i bolesti pluća ili štitne žlezde. 

Lomljivi nokti

Ovo je jasan znak da vam nedostaje C ili A vitamin. Takođe može biti da previše dugo držite ruke u vudi, pa iz tog razloga dolazi konstantnog lomljenja i pucanja. 

Bele tačkice 

Iako oduvek mislili da je to nedostatak kalcijuma, istina je da ste negde udarili prst i da je ostavilo traga u vidu bele tačke. Ne pokazuju nikakav nedostatak. 

Taman nokat 

Ovo takođe može biti posledica nekog udarca, ali i upozorenje na ozbiljnu bolest. Crna boja nokta, posledica je hemorafije, što znači da je kapilar pukao ispod nokta, ili melanoma što je oblik raka kože. Ako sumnjate na ovako nešto obavezno se obratite lekaru. 

Komentari (0)
Loading