Često vas SVRBI oko? Ovaj bezazleni SIMPTOM može da bude znak opasne bolesti

J.V. Vesti 06.10.2023 11:02 0

Većina ljudi ga povezuje sa promenom mladeža na telu, ali verovali ili ne, tumor kože može da nastane i u očima i na očnim kapcima

Često vas SVRBI oko? Ovaj bezazleni SIMPTOM može da bude znak opasne bolesti

Shutterstock

S vremena na vreme sve nas svrbe oči. To može da bude zato što smo umorni ili zato što smo dobili i konjuktivitis. Međutim, svrab u očima takođe može da bude simptom raka očnih kapaka, a šokantne slike jedne žene iz Kine potvrdile su baš ovu dijagnozu.

Često vas SVRBI oko? Ovaj bezazleni SIMPTOM može da bude znak opasne bolesti

NEJM

 

 

Nju su dve nedelje svrbele oči i osećala je kao da u desnom oku ima „strano telo“. Žena je posetila oftalmološku kliniku u Sianu u Kini i pregledali su je lekari, piše britanski "San".

Pregledom je utvrđeno da joj spoljašnji deo kapka uredu, ali kada je kapak bio okrenut naopako, uočene su braon mrlje, poznate i kao pigmentne lezije. Kod žene je dijagnostikovan maligni melanom palpebralne konjunktive.

Dr Peng Zhang i dr Lian Chen u bolnici rekli su da melanomi konjunktive, poput onog pronađenog kod pacijentkinje iz Kine, predstavljaju manjinu očnih melanoma.
 

Iako su glavni simptomi kod pacijentkinje bili svrab oka, ključno je da razumemo koji su to znaci koji ukazuju na rak. Maligni melanom, kakav je dijagnostikovan ovom pacijentu, jedan je od najinvazivnijih vrsta raka kože. Veoma je izlečiv ako se otkrije na vreme.

Rak očnih kapaka može da se dijagnostifikuje nakon pregleda očnog kapka kod lekara specijaliste. Da bi se potvrdila dijagnoza, obično se uzima biopsija, a lekari će takođe morati da provere da li se rak proširio izvan očnog kapka. Da bi to uradili, obično će uzeti skeniranje ili biopsiju limfnih čvorova, jer je to područje na koje će se najverovatnije proširiti. 

Komentari (0)
Loading