Šta se dešava u VAŠEM organizmu ako prestanete da pijete ČAJ? Ovaj napitak nije UVEK lekovit i dobar za zdravlje

M. G. Vesti 26.03.2022 20:19 0

Malo ljudi sumnja u zdravstvene koristi čaja jer se ovaj napitak pije hiljadama godina i ima blagotvorna svojstva na naš organizam.

Šta se dešava u VAŠEM organizmu ako prestanete da pijete ČAJ? Ovaj napitak nije UVEK lekovit i dobar za zdravlje

pixabay

Pravilno skuvan prirodni čaj savršeno gasi žeđ, okrepljuje, snižava holesterol, normalizuje kardiovaskularni sistem, usporava starenje i pozitivno utiče na kognitivne sposobnosti. Međutim, obilje plusa pića ne isključuje prisustvo minusa. Otkrivamo vam šta će se desiti sa vašim telom ako prestanete da pijete čaj! 

Često zaboravljamo koliko čaj sadrži kofein. Navika da se pije uveče (i nešto posle 16.00) često može da izazove probleme sa spavanjem. Čak i ako čaj ne izaziva potpunu nesanicu, njegova redovna upotreba može uticati na kvalitet sna, njegovu dubinu i smirenost. Ako prestanete da pijete čaj, verovatno ćete primetiti da bolje spavate. Naravno, ako u isto vreme ne zloupotrebljavate kafu.

Osim toga, odbijanje čaja će imati blagotvoran efekat na zdravlje zuba, a posebno na stanje zubne gleđi. Redovna konzumacija jakog čaja može dovesti do razvoja fluoroze, zubne bolesti uzrokovane nagomilavanjem fluora u telu. Da biste to izbegli, dovoljno je smanjiti količinu konzumiranog čaja, kao i vreme njegovog kuvanja - ne više od 3-5 minuta.

Ako želite da izbegnete razvoj anemije usled nedostatka gvožđa, trebalo bi da se oslobodite navike da pijete čaj uz hranu. Istraživanje sprovedeno na Kalifornijskom univerzitetu 2011. godine pokazalo je da čaj vezuje gvožđe iz ishrane, značajno ometajući njegovu apsorpciju u telu. Ako redovno pijete čaj sa hranom, povećavate rizik od neprijatnih posledica kao što su pogoršanje kože, kose, letargija i poremećene kognitivne sposobnosti.

Generalno, ako ne želite potpuno da prestanete da pijete čaj, ne bi trebalo to da radite. Ako ga ne zloupotrebljavate, ne prekoračite vreme kuvanja i ne pijete uz obroke, ovaj napitak će samo koristiti telu.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading