Nikada ne proveravajte ZNAČENJE VAŠEG SNA: Psihoterapeutkinja Bojana otkriva OPASNOST koje niste ni svesni

Vesti 08.09.2021 09:20 0

Psihoterapeutkinja daje jedan savet, ako ujutru guglate značenje snova koje ste sanjali u toku noći, odmah prestanite to da radite, a evo i zašto

Nikada ne proveravajte ZNAČENJE VAŠEG SNA: Psihoterapeutkinja Bojana otkriva OPASNOST koje niste ni svesni

Printscreen/Youtube

Snovi znaju jako da utiču na čoveka, nekad budu toliko realni da ne znate da li se to stvarno desilo ili ste samo sanjali. Psihoterapeutkinja Bojana Regoje gostujući na TV Prva objasnila je zašto ujutru ne bi trebali da pretražujemo značenje snova.

- Ne guglajte, jer su snovi definitivno neodvojivi od snivača, i svaki san se stavlja u individualni kontekst, to je neodvojivo od samog čovekovog psihičkog života - rekla je ona.

Drugi rečima, ako dvoje ljudi sanja da ih, recimo, neko juri, kod oboje to može imati različito značenje jer je potrebno sagledati individualni kontekst.

Iako psiholog ističe da postoje simboli koji imaju svoje značanje, san je ipak subjektivni doživljaj, kao i da je - bavljenje našim snovima, bavljenje našim unutrašnjim psihičkim životom.

Ona ističe i da se u snovima reflektuje sve što se dešava u čovekovom životu, kao i da snovi mogu da budu odraz bliske prošlosti, vizionarski, ali da se u snovima obrađuju i neki drugi psihički sadržaji koji su vrlo stresni.

- Čovek se obično i probudi kada na nekom neurofiziološkom nivou sna, oseti neprijatan osećaj - dodaje Regoje.

Nekad nam se čini da jedan san traje po nekoliko sati, za drugi pomislimo da nije trajao ni minut. Koliko zapravo traju snovi?

- Sigurno da ima jedno četiri-pet rem faza sna, to su faze dubokotalasnog spavanja. Snovi su neurološki putevi koji stvaraju vizuelne slike, a tek kada ih stavljamo u kontekst i dajemo im smisao i značenje, onda nose za nas neku važnost - rekla je ona, a preneo mondo.rs.

Psihoterapeutkinja Regoje pojašnjava i da je tumačenje pojmova koji se javljaju u snu veoma kompleksno, te da se time bavi cela grana nauke.

- Čitava grana naučnika koja se bavi razumevanjem snova zove se dubinska psihologija ili psihologjia nesvesnog, pa je sve to vrlo kompleksnije u odnosu na neko konkretnije povezivanje sa realnim pojmovima - dodala je.

Ona ističe i da se nemirni snovi događaju onda kada se čovekov san poremeti, ali i da svako treba da istražuje snove ako se ponavljaju i ako su traumatični. Objašnjava i da je u pitanju naknada obrada mozga, koji se bori da porocesuira informacije.

Komentari (0)
Loading